Στην ανάγκη επιτάχυνσης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, την δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση μεγάλων, μικρών, ξένων και εγχώριων επενδύσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS S.A., κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της βράβευσης του στο 20ο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του ο τιμώμενος Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, μετά από αρκετό καιρό, η Ελλάδα δεν είναι πλέον το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, κάτι που αποτελεί καλό νέο. Σημείωσε, ωστόσο, πως πριν φτάσουμε στην Ελλάδα «πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο και να αξιολογήσουμε το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον, διότι σε αυτό το περιβάλλον η χώρα μας θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον ρόλο της και να επιστρέψει από τα κρύα χρόνια της κρίσης, στην ομαλότητα και την ευημερία που της αξίζει».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ, της Κίνας, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων μεγάλων χωρών στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ειδικά για την ΕΕ τόνισε ότι πρέπει:

  • να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία προωθώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας πολλαπλές ενεργειακές οδούς και ενισχύοντας την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
  • να μειώσει τη στρατιωτική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ δημιουργώντας ισχυρό ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος θα είναι έντιμος και ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για τους Ευρωπαίους δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη επιλογή από τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.

Στο ερώτημα που έθεσε τι σημαίνει για την Ελλάδα νέα παγκόσμια τάξη και η μετά την παγκοσμιοποίηση εποχή, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως η χώρα πρέπει:

  •  Να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ
  •  Να συνεχιστεί με επιτυχία την περιφερειακή εξισορρόπηση και να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με τη μέγιστη πολιτική συγκατάθεση.
  • Να παλέψει πολύ σκληρά για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας οφείλεται σε τρία βασικά προβλήματα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα αξιοπιστίας, τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με τα τρία, αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια κρίση και, κυρίως, το ζήτημα της αξιοπιστίας.

Για την εταιρεία του είπε ότι «ενωμένοι και εργαζόμενοι σκληρά κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται διεθνώς και κουβαλά την ελληνική σημαία σε δεκάδες χωρών ανά τον κόσμο».

Καταληκτικά, ο κ. Μυτιληναίος προέτρεψε τους Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι και να ονειρευόμαστε ότι δεν θα είναι μακρά που γενιές Ελλήνων θα δουν μία πραγματικά αναπτυγμένη, ώριμη και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμο μέλος μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης.

Την απονομή του βραβείου έκανε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι συμμετείχαν και στο συνέδριο. Τον κ. Μυτιληναίο παρουσίασε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Ντiν Μητρόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Capital Link, Νίκος Μπορνόζης, που εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχημένη φετινή διοργάνωση του επενδυτικού φόρουμ. Κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του φόρουμ ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here