Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Κυπριώτη, αποτελεί ίσως την πλέον χαρακτηριστική στο ξενοδοχειακά κόκκινα δάνειο.

Ο βίος και οι ημέρες του Κ. Κυπριώτη, με τις περίεργες συναλλαγές του  με τις τράπεζες, μπορεί να φαντάζει γνωστή, όμως υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Attica, στο τέλος του 2021, έχοντας απηυδήσει με την πλήρη αδιαφορία του Κυπριώτη για τις υποχρεώσεις του, πούλησαν τα δάνειά του στο αμερικανικό fund HIG.

Ήταν μια συμφωνία καθόλου εύκολη ,  αφού επί 7 χρόνια τον κυνηγούσαν για πληρωμές δόσεων κοιτώντας τα δάνεια τους να χάνονται και τις δόσεις να μένουν απλήρωτες.

Με το σημερινό υπόλοιπο να ξεπερνά τα 135 εκ €, πάνω από 100 εκ €  είναι κεφάλαιο.

Το αμερικανικό fund HIG που εξαγόρασε τα δάνεια, έχει προγραμματίσει ένα βαρύ πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο μετρά κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει ήδη καταβάλει ένα ποσό άνω των 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των δανείων.

Εδώ μπαίνει ο παράγοντας Κυπριώτης….και τα όσα συμβαίνουν στα ξενοδοχεία του ακόμη και τούτη την ώρα.

Το θέμα είναι ότι τα 5 ξενοδοχεία βρίσκονται σε ένα νησί που αποτελεί βασικό προορισμό για τους ξένους με τις απευθείας πτήσεις να έχουν ανέβει κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Η Κως περιμένει οφέλη από τον τουρισμό και αν ο μεγαλύτερος όμιλος δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς χρειάζεται ανακαινίσεις και άλλες υποδομές όπως συνεδριακό κέντρο εν λειτουργία τότε ο αντίκτυπος είναι μεγάλος για όλο το νησί.

Η εμμονή του Κυπριώτη μαζί με το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εργαζομένων,  τι αντίκτυπο θα έχει στα ξενοδοχεία του τόσο σε επίπεδο εργασιών όσο και σε στελέχωση με εξειδικευμένο δυναμικό; 

Αν μελετήσουμε τα προσφάτως ανακοινωθέντα αλλά παλιά οικονομικά αποτελέσματα του ξενοδοχειακού ομίλου, για τη χρήση 2020 τότε θα δούμε τον « Μεγάλο Κατήφορο».

Μην ψάχνετε όμως άλλους γνωστούς πρωταγωνιστές.

Ενας είναι ο βασικός πρωταγωνιστής:

Ο μεγάλος μπαταχτσής των Δωδεκανήσων, αφού τόσο χρόνια δούλευε χωρίς να πληρώνει τράπεζες και καθυστερούσε και τις πληρωμές προσωπικού.

Το 2020  ο ξενοδοχειακός όμιλος έχασε τζίρο 21 εκατ. ευρώ που «αξιολογείται ως δραματική υποχώρηση για το μέγεθος της εταιρείας» σύμφωνα με τη διοίκησή της, αλλά δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πανδημίας.

Ωστόσο, αρκεί η πανδημία για να δικαιολογήσει ετήσιο τζίρο μόλις στα 3,8 εκατ. ευρώ, από 25,7 εκατ. ευρώ το 2019 γράφοντας ζημιές στα 7,2 εκατ. ευρώ; 

Όσο για τις συσσωρευμένες ζημιές, αν και υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται πέριξ των 49 εκατ. λόγω αναπροσαρμογής μετά από συμψηφισμό μέρους τους με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.  Αλχημείες.

 

Κάποιοι λένε ότι το 45% του μετοχικού κεφαλαίου δεν λαμβάνει γνώση για τα πεπραγμένα ενώ ο ορκωτός, δηλώνει «αδυναμία έκφρασης γνώμης», τονίζοντας ότι

  • «η δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας εξαρτάται από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση του δανεισμού της, μετά την καταγγελία των δανείων. 
  • Κατόπιν τούτου, η συνέχιση της δραστηριότητας εκφεύγει σε σημαντικό βαθμό από τις ενέργειες της διοίκησης».  

Το έργο έχει πολλά ακόμη επεισόδια …

Η HIG είναι σίγουρο ότι έχει πλάνο και η αγορά, αλλά και η τοπική κοινωνία της Κω περιμένει τις εξελίξεις .

Υπάρχουν ψίθυροι ότι οι εξελίξεις πλησιάζουν…

Ο Κυπριώτης το ακούει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here