Ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έρχεται για να αλλάξει τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο συστάθηκε το 2010 για να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά τα Μνημόνια.

Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών έως και του ποσοστού που διαθέτει σήμερα σε κάθε τράπεζα.

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση θεωρείται αναγκαία ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. € της Τράπεζας Πειραιώς που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο 2021.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  σήμερα ελέγχει το 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσονται τα συμφέροντα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου, επιτρέποντας την άσκηση των δικαιωμάτων του με τη συμμετοχή του σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου , ανεξαρτήτως αν η αύξηση γίνεται επειδή η τράπεζα δεν πληροί τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής επάρκειας, όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ταμείου.

  • Το σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή του ταμείου αποσυνδέεται από το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ήταν με βάση τον ιδρυτικό του νόμο η αιτία και της συγκρότησής του.

Απαραίτητη προϋπόθεση, οι αυξήσεις να πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ιδιωτών οι οποίοι να συμμετέχουν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και ως εκ τούτου με το ίδιο επίπεδο κινδύνου και οφελών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here