Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η μείωση του ποσοστού ανεργίας αποτελούν σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά τα σημάδια που κυοφορούν αισιοδοξία για την βελτίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενώ όπως πρόσθεσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Economist,

  • “επιπλέον, αυξάνονται οι καταθέσεις, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές. Τα capital controls θα αρθούν σύντομα και οι τράπεζες έχουν ήδη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές”.

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) κατά

  • 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, όπως έχουν δεσμευτεί έναντι των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Επίσης στην αγορά ακινήτων, όπως τόνισε, αυξάνονται οι τιμές, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες. Πολύ σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή και για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.

Στήριξε επίσης την εκτίμησή του για επίτευξη των στόχων στα περισσότερα εργαλεία για τις τράπεζες:

  • Πρώτο και κύριο είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο πτωχευτικός κώδικας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός, με περισσότερες διευκρινίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here