Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη ψηφιακή Γενική Συνέλευση στην ιστορία της Munich Re που έλαβε χώρα την Τετάρτη. Οι μέτοχοι υπέβαλλαν εκ των προτέρων τις ερωτήσεις τους στη διοίκηση του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού, παρακολούθησαν ολόκληρη την ΓΣ από τις οθόνες τους και άσκησαν ηλεκτρονικά το δικαίωμα ψήφου.

«Η κεφαλαιακή βάση της Munich Re παραμένει εξαιρετικά εύρωστη. Με τον ισχυρό ισολογισμό μας, παραμένουμε αξιόπιστοι εταίροι για τους πελάτες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγούμε σχετικά ισχυρότεροι από την κρίση του κορωνοϊού και θα κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που πιθανότατα θα προκύψουν», δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της Munich Re Joachim Wenning.

«Παρότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να υπολογίσουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην παρούσα φάση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο όμιλός μας έχει ισχυρή οικονομική θέση. Τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κόστη της πανδημίας θα είναι σημαντικά. Όμως, για την Munich Re θα παραμείνουν απόλυτα ελεγχόμενα από χρηματοοικονομικής πλευράς», δήλωσε στην ομιλία του προς τους μετόχους.

Ο κ. Wenning δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει διεθνώς για το αν πρέπει –και σε ποιον βαθμό- να επωμιστεί η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία το κόστος από την παύση/διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού. Αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στις προτάσεις ορισμένων πολιτικών να αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές ιδιώτες και επιχειρήσεις για ζημίες που συνδέονται με την πανδημία, ακόμα και αν ο εν λόγω κίνδυνος αποκλείεται –ρητά ή έμμεσα- από τα ασφαλιστικά συμβόλαια. «Η αξιοπιστία είναι μια αρετή που εκτιμά απεριόριστα η Munich Re. Και υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να μπορούμε να βασιστούμε, όπως το κράτος δικαίου. Η αναδρομική παρέμβαση σε ισχύουσες συμβάσεις δεν συνάδει με βασικές αρχές του κράτους δικαίου και θα έπληττε καίρια τα θεμέλια της ασφάλισης και κατ’ επέκταση τα οφέλη της για την οικονομική ανάπτυξη. Βασιζόμαστε στις κυβερνήσεις να μην θέσουν σε αμφισβήτηση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές».

Κατά τα άλλα, η Munich Re επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει μέρισμα 9,80 ευρώ/μετοχή για την οικονομική χρήση του 2019 (έναντι 9,25 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2018), με το συνολικό κονδύλι για μερίσματα να ανέρχεται σε 1,37 δισ. ευρώ. Ο Carsten Spohr, πρόεδρος του ΔΣ της Lufthansa, εξελέγη στο Εποπτικό Συμβούλιο του ομίλου στη θέση του Kurt Wilhelm Bock. Η ΓΣ εξουσιοδότησε το ΔΣ για νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, καθώς και για έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, ομολόγων με πιστοποιητικά απόκτησης μετοχών (warrants), με δικαιώματα συμμετοχής στα κέρδη και υβριδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here