Έλληνας παίκτης διέπρεψε στα τραπέζια του πόκερ στην Τσεχία, απέκλεισε 541 παίκτες και έγινε κατά 1 εκατομμύριο πλουσιότερος.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης εκ πρώτης κάποιος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που η τύχη του χαμογέλασε ή για να’ μαστε ακριβείς, ότι η τράπουλα του έδειξε το καλό της πρόσωπο. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Κι ενώ στην Ελλάδα το στερεότυπο για τους παίκτες πόκερ υφίσταται, στις ΗΠΑ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη η άποψη ότι το πόκερ ανήκει στα τυχερά παιχνίδια έχει από χρόνια πλέον χάσει την υπόσταση της. Πρόκειται για παιχνίδι ικανοτήτων και όχι τύχης. Βέβαια η τύχη χρειάζεται αλλά δεν καθορίζει σε συντριπτικό βαθμό την εξέλιξη του παιχνιδιού μακροπρόθεσμα. Ένα από τα παραδείγματα που επαληθεύουν το παραπάνω είναι και η περίπτωση του 32χρονου Βολιώτη Αλέξανδρου Κολώνια.

Ο Αλέξανδρος Κολώνιας, γνωστός στο διαδίκτυο ως “Mexican222” είναι ο μεγάλος νικητής του Main Event του WSOP Europe 2019, κατακτώντας τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, το χρυσό bracelet και τα €1.133.678 της κορυφής.

Τα συνολικά έπαθλα που έχει κερδίσει στην καριέρα του από live τουρνουά πλέον φτάνουν τα $3.729.554 και ο Αλέξανρος Κολώνιας αποτελεί σύμφωνα με το Hendon Mob τον Έλληνα παίκτη που έχει κερδίσει τα περισσότερα έπαθλα σε ζωντανά τουρνουά.

Μετά από 6 ημέρες ακατάπαυστου παιχνιδιού στα τραπέζια του καζίνο King’s Resort στο Rozvadov της Τσεχίας, ο Έλληνας παίκτης βγήκε πρώτος και σημείωσε την μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία όλων των εποχών σε live τουρνουά, τόσο από άποψη κύρους του θεσμού, όσο και από πλευράς χρηματικού επάθλου.

Ο Αλέξανδρος Κολώνιας, ήταν ο επικρατέστερος ανάμεσα στους 541 παικτες που συμμετείχαν στο τουρνουά που είχε κόστος συμμετοχής τα €10.350.

Πριν από την τεράστια αυτή επιτυχία του Αλέξανδρου, το μεγαλύτερο ελληνικό ταμείο σε τουρνουά ήταν αυτό του Γιάννη Αγγέλου-Κώνστα στο Party Poker Millions το 2018, για 940.000 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου €1.060.000 με την τότε ισοτιμία.

Ο 32χρονος από τον Βόλο είναι γνωστός online με το screen name “mexican222” και παίζει κυρίως cash games σε μεγάλα όρια, έχοντας όμως αρκετές επιτυχίες και στα online τουρνουά.

Ο Κολώνιας δεν παίζει ιδιαίτερα συχνά σε live τουρνουά και όπως δήλωσε, σκοπεύει να το διατηρήσει αυτό, συμμετέχοντας σε πέντε με έξι φεστιβάλ το χρόνο. Στο WSOP Europe έπαιξε μόνο το Main Event.

Πόκερ, παιχνίδι ικανοτήτων και όχι τύχης με τη …βούλα!

Κι αν κάποιος δεν πείθεται με το παραπάνω, αρκεί να ανατρέξει στην πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης (2012), όπου οι δικαστικές αρχές αποφάνθηκαν ότι το πόκερ αποτελεί παιχνίδι ικανοτήτων και δεν υπάγεται στα γνωστά σε όλους μας τυχερά παιχνίδια, όπου ο παράγοντας τύχη καθορίζει καθολικά την έκβαση του αποτελέσματος.

Η παραπάνω απόφαση προήλθε ύστερα από την εμφάνιση γνωστού οικονομολόγου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Brooklyn ως μάρτυρας υπεράσπισης του Lawrence DiChristina, που διοργάνωσε παιχνίδι πόκερ στο Staten Island.

Εκεί ο Randal Heeb, ο οποίος είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale, είχε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Chicago και είναι καθηγητής στο INSEAD της Γαλλίας, υποστήριξε πως το πόκερ είναι παιχνίδι ικανοτήτων και μάλιστα παρέθεσε ανάλυση 415 εκατομμυρίων χεριών στο Texas hold’em αποδεικνύοντας πως ο παράγοντας τύχη παίζει πολύ μικρό ρόλο. Επιπλέον ο Heeb πρόσθεσε πως το πόκερ αποτελεί πλέον το επίκεντρο ερευνητών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα μήνα αργότερα, ο δικαστής Weinstein στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης  αποφάνθηκε πως το πόκερ είναι ένα παιχνίδι όπου η ικανότητα είναι πιο σημαντικός παράγοντας από την τύχη και έτσι ο IGBA (Illegal Gambling Business Act ) δεν ισχύει για τα παιχνίδια πόκερ απορρίπτοντας την καταδικαστική απόφαση.

Στην απόφαση, έκτασης 120 σελίδων, ο δικαστής Jack Weinstein, σημειώνει πως με βάση τον Ομοσπονδιακό νόμο το πόκερ δεν αποτελεί τυχερό παιχνίδι μιας και δεν είναι παιχνίδι τύχης αλλά ικανοτήτων και ο DiChristina απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως στα τελικά τραπέζια μεγάλων διοργανώσεων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνουν πάντα οι ίδιο επαγγελματίες παίκτες πόκερ, καταφέρνοντας να αποκομίζουν τεράστια έπαθλα. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των τελευταίων 20 ετών με πληθώρα συμμετοχών σε τελικά τραπέζια που έχουν κατακτήσει μεγάλα έπαθλα όπως ο Phil Hellmuth, Phil Ivey,  John Juanda, Erik Seidel, Daniel Negreanu επαληθεύουν με τον καλύτερο τρόπο πως πρόκειται για παιχνίδι ικανοτήτων και κατά πολύ λιγότερο τύχης.

 

Σ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here