Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση κατοικιών και κτιρίων και την τροφοδοσία οχημάτων. Είναι επίσης πρώτη ύλη σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες.

Η ύπαρξη ή μη αποθεμάτων φυσικού αερίου σε μια χώρα, αποτυπώνει εν πολλοίς τη δύναμή της και τον ρόλο που διαδραματίζει στον ενεργειακό χάρτη παγκοσμίως.

Στο γράφημα, ο δημιουργός Gopalakrishnan Ravichandran κατατάσσει τα αποθέματα φυσικού αερίου ανά χώρα. Χρησιμοποιεί στοιχεία από τη Στατιστική Ανασκόπηση της bp, από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Ρωσία έχει τα περισσότερα αποθέματα

Το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και το πετρέλαιο έχουν σχηματιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια καθώς φυτικά και ζωικά υπολείμματα αναμειγνύονται με ιζήματα και υφίστανται πίεση και θερμότητα.

Μια δεξαμενή φυσικού αερίου είναι μια υπόγεια περιοχή όπου το φυσικό αέριο παγιδεύεται μέσα σε πορώδεις και διαπερατούς σχηματισμούς βράχων και περιορίζεται από αδιαπέραστα πετρώματα ή υδάτινα φράγματα.

Τα αποδεδειγμένα αποθέματα αντιπροσωπεύουν τον όγκο του φυσικού αερίου που μπορεί να ανακτηθεί υπό τις υπάρχουσες οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες.

Η Ρωσία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα, ήτοι 37,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή περίπου το 20% του παγκόσμιου συνόλου. Το Ιράν, στη δεύτερη θέση, έχει το 17% των συνολικών αποθεμάτων και ακολουθεί το Κατάρ με 13%.

 

Η Ασία κυριαρχεί στα αποθέματα ανά περιοχή, καθώς έξι χώρες μεταξύ των 10 κορυφαίων βρίσκονται σε αυτή την ήπειρο. Εν τω μεταξύ, η Αφρική, η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αμερική έχουν από έναν εκπρόσωπο.

Παρά το γεγονός ότι είναι η 5η σε αποδεδειγμένα αποθέματα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, με 23% του παγκόσμιου μεριδίου. Η Ρωσία έρχεται δεύτερη (17,4%), με το Ιράν στην 3η θέση (6,4%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ