Από ΧΡΗΜΑ WEEK

Μπορεί το τραπεζικό σύστημα να σηκώσει το βάρος αφενός της διάσωσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, αφετέρου της επανεκκίνησης της οικονομίας, όταν η θύελλα θα έχει παρέλθει και όσες επιχειρήσεις έχουν αντέξει θα πρέπει να επιστρέψουν σε πλήρη δραστηριότητα; 

Πόσο γρήγορα μπορεί η εξαγγελία να γίνει πράξη και να εξεταστούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων όταν, μετά και το τελευταίο «κύμα» μέτρων που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο, ο αριθμός των ενταγμένων ΚΑΔ και των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων σχεδόν διπλασιάστηκε; Αφορά περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο περίπου 8,3 δισ. ευρώ, αλλά και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. 

Κι ενώ, συγχρόνως, εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων πολλών κλάδων που, παρά την εμφανή πτώση τζίρου, δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στους υπό προστασία ΚΑΔ, με συνέπεια χιλιάδες επιχειρήσεις να περιμένουν στον «προθάλαμο» της διάσωσης, με το ρίσκο της χρεοκοπίας ανοιχτό. 

Με βάση τα παραπάνω, η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τον «τυφώνα» της πανδημίας έχει μετατραπεί σε «σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες». Η κατάσταση «συναγερμού διαρκείας» παραμένει, καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται καθημερινά τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομία, καθιστώντας επισφαλείς και τις προβλέψεις για το μέγεθος των επιπτώσεων και άρα και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Το κοινό “war room” του οικονομικού επιτελείου της Τράπεζας της Ελλάδος και των διοικήσεων των συστημικών είναι σε συνεχή ανοιχτή επικοινωνία, με τα «στοιχεία ημέρας» να προσδιορίζουν τις επόμενες κινήσεις στο τραπεζικό και το επιχειρηματικό τοπίο. 

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι απαιτήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας υπερβαίνουν τις αντοχές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με δεδομένο το ότι η νέα κρίση έχει βρει τους ομίλους στην κρισιμότερη περίοδο της πορείας επιστροφής τους στην κανονικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ