Της Κυρέλας Πέτρου

Δραστικές ανακατατάξεις μεταξύ των εμφιαλωτών της Coca Cola πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει η υπόθεση της εξαγοράς της Coca-Cola Beverage Africa, δεδομένου ότι η Coca Cola HBC θεωρείται από τους αναλυτές, ως ο πιο πιθανός αγοραστής.

Είναι γνωστό ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Δαυίδ -Λεβέντη ξεκίνησε στη Νιγηρία, όπου και συνεχίζει να δραστηριοποιείται. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Barron’s, δεν αποκλείεται ο όμιλος να επιστρέψει για τα καλά στη μαύρη ήπειρο, παραχωρώντας κάποιες ευρωπαϊκές δραστηριότητες. Και αυτό γιατί από τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι η πώληση δραστηριοτήτων από την Coca-Cola HBC στην Coca-Cola European Partners, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο εμφιαλωτή της Coca Cola.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του για τη μετοχή της Coca-Cola European Partners, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, το Barron’s αναφέρει πως αν η Coca-Cola HBC προχωρήσει τελικά στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Coca-Cola Beverage Africa, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιθανό, ενδέχεται να πωλήσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης στην Coca-Cola European Partners, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι τις 4 Οκτωβρίου, η Coca Cola Co. ολοκλήρωσε την απόκτηση της Coca Cola Beverages Africa (CCBA), σχεδόν έναν χρόνο αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει το δικαίωμα για αλλαγή στον έλεγχο της εταιρείας.

Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία refranchising της CCBA, συζητώντας με πιθανούς εταίρους. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Coca Cola HBC πληροί όλα τα κριτήρια που εξετάζει η Coca-Cola Company για το όραμά της για την CCBA και είναι ως εκ τούτου ο ισχυρότερος υποψήφιος για την απόκτηση της εταιρείας.

Όπως εκτιμά η Credit Suisse, η CCH διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες στις αναδυόμενες αγορές, τους οικονομικούς πόρους για να επενδύσει και μια ισχυρή ευθυγράμμιση με την Coca-Cola Company.

Η Coca-Cola Beverages Africa (CCBA) αποτελεί τον 10ο μεγαλύτερο εμφιαλωτή της Coca-Cola και τον μεγαλύτερο στην Αφρική, διανέμοντας περίπου το 40% των προϊόντων Coca-Cola στην ήπειρο, παράγοντας περισσότερα από 51 εκατ. εκατόλιτρα αναψυκτικών τον χρόνο.

Οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε 14 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και συγκεκριμένα: Νότια Αφρική, Κένυα, Αιθιοπία, Μαζαμβίκη, Τανζανία, Ουγκάντα, Ναμίμπια, Γκάνα, Νιγηρία και τα νησιά Mayotte και Comoros, ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες στις δραστηριότητές της θα ενταχθούν και οι χώρες Σουαζιλάνδη, Μποτσουάνα και Ζάμπια.

Λειτουργεί περισσότερα από 30 εργοστάσια εμφιάλωσης και διανομής, τροφοδοτώντας περισσότερα από 550.000 τελικά σημεία πώλησης.

Από την άλλη πλευρά η Coca Cola HBC δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, επικεντρωμένη στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την Ρωσία. Σύντομα θα δούμε κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here