Τι μπορεί να κάνει σε 4 μήνες ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η εφημερίδα Καθημερινή αποκαλύπτει σήμερα ότι η προσφυγή της Folli Follie στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου 106 Β επιτεύχθηκε με την …συναίνεση και τη συμβολή μιας …θυγατρικής της εταιρείας στο Λουξεμβούργο. Με την βοήθεια της FF Group Finance Luxembourg II  που αποτελεί εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) της Folli Follie, η διοίκηση του Ομίλου πήρε μια βαθιά ανάσα.

Χρονικό διάστημα 4 μηνών να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές της χωρίς την πίεση και τις απειλές για πτώχευση, από πιστωτές και προμηθευτές της πήρε η διοίκηση της Folli Follie.

Υποβάλλοντας αίτηση προσωρινής προστασίας, με βάση το άρθρο 106 Β (η δικάσιμος ορίσθηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου), η διοίκηση της Folli Follie αγόρασε κρίσιμο χρόνο τεσσάρων μηνών, για να βρει χρηματοδότες και στρατηγικούς επενδυτές ώστε να μπορέσει να κλείσει τις πολλές μαύρες τρύπες του ισολογισμού της.

Μέχρι σήμερα η Folli Follie πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της και σε πολλές περιπτώσεις κατέβαλλε μετρητά για να μην ανησυχούν οι προμηθευτές της. Τα «έτοιμα» όμως φαίνεται πως τελείωσαν ή περιορίζονται σημαντικά, γι’ αυτό και η διοίκηση αναγκάσθηκε να προσφύγει στην προστασία του δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την προστασία της εταιρείας, έχει ζητηθεί προστασία και για τα φυσικά πρόσωπα-μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η προσφυγή στην προσωρινή δικαστική προστασία ουδόλως επηρεάζει την έρευνα που έχει αρχίσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Ο έμπειρος δικαστικός έχει στο ενεργητικό του μεγάλες υποθέσεις διερεύνησης σκοτεινών διαδρομών χρήματος που οδήγησαν στη φυλακή επώνυμους επιχειρηματίες όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βίκτωρας Ρέστης, αλλά και ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Καθυστέρηση 

Η έρευνα του Γιάννη Δραγάτση γίνεται πλέον από μηδενική βάση, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ευθύνες και από τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την καθυστέρηση λήψης μέτρων προστασίας και ορθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.
Η -καθυστερημένη- κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτέλεσε πάντως τη βάση για να διαταχθεί η προκαταρκτική εξέταση και η ανάθεσή της πλέον στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Δραγάτση την αναβαθμίζει, τη διευρύνει και προφανώς την επιταχύνει ώστε να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα. Αρχικά το αδίκημα που διερευνείτο ήταν της χειραγώγησης μετοχών, καθώς οι μετοχές της εταιρείας έχασαν 706 εκατ. ευρώ σε τρεις εβδομάδες ενώ αν συμπεριληφθούν και οι ζημίες 250 εκατ. ευρώ στα δύο εταιρικά της ομόλογα, το σύνολο των ζημιών κυμαίνεται πλέον στα 950 εκατ. ευρώ. 
Τώρα πια τίθενται υπό διερεύνηση και αυτά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής, υπεξαίρεσης κ.λπ., ενώ θα εντοπιστεί και τυχόν ζημία που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι από «παραπλανητική συμπεριφορά» της διοίκησης της εταιρείας.
Στο μεταξύ χρονικό διάστημα η Rothschild ως σύμβουλος της Folli Follie αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές. Πρώτος στόχος είναι η κάλυψη των δύο ομολογιακών δανείων που έχει συνάψει στις διεθνείς αγορές η Folli Follie, με την προτεραιότητα να δίνεται σε αυτό των 250 εκατ. που λήγει το 2019. Τα δύο ομόλογα εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά η Rothschild θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο που για διάφορους λόγους καταγγελθούν με συνέπεια να ενεργοποιηθούν αυστηρές ρήτρες που φτάνουν μέχρι την ποινική δίωξη κατά φυσικών προσώπων και οδηγούν σε μετοχικές αλλαγές.
Ο δεύτερος στόχος αφορά το «σπάσιμο» του ομίλου Folli Follie στα δύο μ’ έναν τρόπο που θα θυμίζει «καλή» και «κακή» Folli Follie. Ο τρίτος στόχος σχετίζεται με την προσπάθεια της Rothschild να βρει ενδιαφερόμενους επενδυτές για να αγοράσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here