Στον χώρο των σύγχρονων ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών, κυριαρχεί ο πόλεμος αγωγών μεταξύ της Evolve ενός αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εποπτευόμενου από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και της Synapse , μιας εταιρείας τεχνολογίας στον χώρο του banking as a service.

 

Θύματα του πολέμου είναι περισσότεροι από 200 χιλιάδες λογαριασμοί fintech εταιρειών (neobanks) – πάνω από 180 εκατ. δολάρια – με τους καταθέτες να αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από content creators (YouTubers, TikTokers) και union workers (δασκάλους, contractors).

 

Το θέμα ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, όταν η Synapse “πάγωσε” την πρόσβαση στην Evolve στο ledger συναλλαγών της. Η Evolve από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι η εικόνα των υπολοίπων και των συναλλαγών που διατηρούσε η Synapse δεν αντιστοιχούσε στην εικόνα του core banking της Evolve.

 

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί και εκατοντάδες χιλιάδες καταθέτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Ο επόπτης, o Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η Evolve παραμένει υγιές τραπεζικό ίδρυμα και δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή (default event).

Αυτός ο άγριος πόλεμος είναι ενδεικτικός της νέα κατάστασης στον χώρο του open banking.

Η Ευρώπη προσπαθεί να πάρει εγκαίρως τα μέτρα της.

  • Η πρωτοβουλία Digital Operational Resilience Act (DORA), μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχύ από την 1/1/2025, θεσπίζει ως υποχρεωτική την εποπτεία από τον κεντρικό χρηματοοικονομικό ρυθμιστή, προς όλες τις κρίσιμες υποδομές λειτουργίας του, όπως οι BaaS και οι cloud υπηρεσίες.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή…