Το νέο πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων/ General Data Protection Regulation μπορεί να ισχύει από την 25 η Μαΐου, με την πλειονότητα των επιχειρηματιών, επαγγελματιών να “τρέχουν και να μην φτάνουν” ωστόσο η…λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά σχετίζεται με την επιπλέον επιβάρυνση που επωμίζονται οι εταιρείες λόγω της υποχρέωσης τήρησης του GDPR.
Επιπλέον επιβάρυνση που πλήττει από τις μικρότερες (ακόμη και τις μονοπρόσωπες) μέχρι τις μεγαλύτερες (τις εισηγμένες) καθώς θα πρέπει αφ΄ενός να αναβαθμίσουν/εξειδικεύσουν τα συστήματα πληροφορικής/υποστήριξης αφ΄ετέρου γιατί θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε ελεγκτικά γραφεία ή πιστοποιημένους για την συγκεκριμένη διαδικασία.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μία μικρή ΕΠΕ, ΟΕ (που επιβαρύνεται με ένα καθαρό 29% ) θα πρέπει να λειτουργεί ένα inhouse τμήμα ή να έχει σύμβαση με κάποιο μέλος της ΕΛΤΕ ή άλλου ανάλογου φορέα.
Επιπλέον κόστος/επιβάρυνση που υπό τις παρούσες συνθήκες καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αλλά και για μία μεγαλύτερη εταιρεία (που επιβαρύνεται με ένα καθαρό 29% και επιπλέον 40% επί των διανεμόμενων κερδών) η λειτουργία και συντήρηση ενός τμήματος GDPR μόνο…ανέξοδη δεν είναι. Το πρόβλημα μεγεθύνεται έτι περαιτέρω από τη στιγμή που θα πρόκειται για εισηγμένη (στο Χρηματιστήριο) που πλέον ενέχει υποχρέωση ενημέρωσης όλων των μετόχων της (μέχρι τον τελευταίο επενδυτή), πληροφόρησης τους αλλά και διασφάλισης των “σινικών τειχών” ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της ίδιας της εισηγμένης.