Έχει φτάσει η ώρα για την υιοθέτηση κανόνων στο σύστημα των κρυπτονομισμάτων, με ένα πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που ρυθμίζει και το υπόλοιπο χρηματοοικονομικό σύστημα. Αυτό υπογράμμισε ο Mαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η επισήμανσή του έρχεται να προστεθεί στις φωνές ειδικών της αγοράς και αξιωματούχων ρυθμιστικών αρχών, που ζητούν ρύθμιση μίας αγοράς, η αξία της οποίας έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 438 δισ. δολάρια.
Ακολουθεί δε τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του Bitcoin, του πλέον δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος.
Ο Κάρνεϊ έκανε λόγο για «ακραία μεταβλητότητα». Επικαλέστηκε μάλιστα υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η μέση μεταβλητότητα για την τιμή των 10 κορυφαίων ψηφιακών νομισμάτων (βάσει κεφαλαιοποίησης) ήταν τουλάχιστον 25 φορές υψηλότερη από ό,τι εκείνη για τις αμερικανικές μετοχές το 2017.
Αν και αναγνώρισε τις προοπτικές της τεχνολογίας blockchain, στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα, σημείωσε πως το Bitcoin και οι ανταγωνιστές του έχουν αποτύχει προς το παρόν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως πραγματικό χρήμα.
«Το να είσαι μέρος του χρηματοοικνομικού συστήματος φέρει τεράστια προνόμια, αλλά και ευθύνες» υπογράμμισε και σημίεωσε ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στο ανεξελέγκτο περιβάλλον.
Χαιρέτισε δε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να βάλει στο μικροσκόπιό της την αγορά των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσε ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει ήδη τις επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.