Συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η προσωρινή συμφωνία αφορά την έκτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Anti-Money Laundering, AML) και τον κανονισμό της ΕΕ για το «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων». Οι συμφωνηθείσες διατάξεις, θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις τράπεζες και άλλες οντότητες που φέρουν ευθύνη για την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού ορίου στις μεγάλες πληρωμές μετρητών ύψους 10.000 ευρώ και μέτρα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και να αποφευχθεί η παράκαμψη των κυρώσεων.

Προβλέπεται ακόμη η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους λογαριασμών ενώ δίδονται περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών για την ανάλυση και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε περίπτωση δε, εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών, οι συναλλαγές θα αναστέλλονται.

Έτσι, από το 2029 κι έπειτα οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες θα υποχρεούνται να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες συναλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ