Στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley μπήκε η μετοχή της Eurobank στη λίστα των καλύτερων μετοχών στο χρηματοοικονομικό κλάδο (Banks: Financials’ Finest), σηματοδοτώντας επί της ουσίας επιβράβευση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο διεθνής οίκος αιτιολογεί την απόφαση αυτή αναφέροντας ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός για χρηματοδότηση εν μέσω της ισχυρής ζήτησης για δάνεια, αναμένεται να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους από τόκους από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Έτσι η Morgan Stanley επιλέγει τη Eurobank στη θέση της SNB, εκτιμώντας ότι θα έχει περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης εσόδων.

Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικά, καθώς όπως τονίζεται η ανάπτυξη των εσόδων από τόκους για τις ελληνικές τράπεζες μόλις ξεκινά, κατόπιν των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σύμφωνα με τη Morgan Stanley αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,3% το 2023).

Τονίζεται ότι το όφελος για τις τράπεζες ξεπερνά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς οι κίνδυνοι αναμένεται να μην είναι μεγάλης έντασης στην ποιότητα του ενεργητικού τους.

«Η ανάκαμψη στον ελληνικό μακροοικονομικό τομέα συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους μας να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει επίσης μικρότερη έκθεση στην επιβράδυνση στην Ευρώπη σε σχέση με τις τράπεζες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης από τις συναλλαγές στην περιοχή αυτή.  Αναμένουμε οι προοπτικές για την αύξηση των δανείων να είναι θετικές (περίπου 5% αύξηση), που θα υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και τις επανεπενδύσεις», αναφέρεται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here