Εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις αποκόμισε κλιμάκιο της JP Morgan στην Ελλάδα που επισκέφτηκε εταιρίες εισηγμένες και μη και οικονομικούς παράγοντες και αναμένει τώρα τα μακροοικονομικά να κινηθούν καλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη  και τα εταιρικά κέρδη τραπεζών και εταιριών.

Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν περιθώρια ανόδου 20% στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου συνολικά για όλες, για τις οποίες έχουν και σύσταση για αυξημένες θέσεις και προτιμούν τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ προβλέπεται  συνέχιση και επέκταση της κερδοφορίας -απόδοσης κεφαλαίων (ROTE), «λόγω της ευνοϊκής δυναμικής των περιθωρίων κέρδους, της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, καθώς και της σταθερής ποιότητας του ενεργητικού».

Σύμφωνα με το συγγραφέα της έκθεσης «διαισθανθήκαμε ένα υπέρ το δέον θετικό μήνυμα» για τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα κέρδη του δευτέρου τριμήνου και τώρα βλέπουμε περαιτέρω ανοδικές εκτιμήσεις της αγοράς (consensus)».

Σημειώνεται ότι η τιμή –στόχος της JP Morgan, είναι στα 2 ευρώ για την Alpha Bank και τα 3,9 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης ότι οι αναλυτές του οίκου επισκέφθηκαν στην Αθήνα, τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, HELLENiQ ENERGY,Mytilineos Holdings, ΟΠΑΠ και Intrum Hellas. Επίσης επισκέφθηκαν την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συναντηθήκαμε με τράπεζες, εταιρείες και εμπειρογνώμονες του κλάδου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και καταλήξαμε με τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες άθικτη μεσοπρόθεσμα: οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ανοδική μακροοικονομική προοπτική για το 2023 και μετά, και οι τράπεζες και η επέκταση στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πρόκειται να συνεχιστεί λόγω της ευνοϊκής δυναμικής των περιθωρίων κέρδους, της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, καθώς και της σταθερής ποιότητας του ενεργητικού.

Παρά τις αναβαθμίσεις των αναλυτών στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 46% φέτος και για το 2024 διαισθανθήκαμε ένα έντονα θετικό μήνυμα για τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και πλέον βλέπουμε περαιτέρω ανοδικές εκτιμήσεις της αγοράς.

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να βελτιώνονται: Οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ 2,%-3,5% το 2023 και 1,5%-2% το 2024, εμφανώς πάνω από το 0,6%-1,0% για τη ζώνη του ευρώ. Οι συμμετέχοντες στην τοπική αγορά τόνισαν ως βασική πρόκληση τη μεταρρύθμιση του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας (μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία καθώς και την ενεργειακή κρίση), καθώς η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σχετικά υψηλή (69% το 2022% έναντι 53% στη ζώνη του ευρώ) και οι επενδύσεις χαμηλά (14% έναντι 23%).

Η απορρόφηση πόρων του RRF συνεχίζεται με καλό ρυθμό και τα κονδύλια των δανείων μπορεί να αυξηθούν: Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί 11,1 δισ. ευρώ (από τα 30,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2021-2026, από τα οποία τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια) και η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση πρόσφατα για την τρίτη πληρωμή των 1,7 δισ. ευρώ, με τη συνολική ροή να φθάσει τα 12,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα κονδύλια κατά 5 δισ. επιπλέον ευρώ (πάνω από τα 12,7 δισ. ευρώ), γεγονός που υπογραμμίζει την επιτυχία του προγράμματος και σηματοδοτεί κάποια πρόσθετη ώθηση για την αύξηση των δανείων από τις τράπεζες (οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν τουλάχιστον το 30% του ποσού της επένδυσης). Συνολικά, πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και ότι οι εκταμιεύσεις θα επιταχυνθούν το δεύτερο εξάμηνο.

ΝΑΚ