Η JP Morgan πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα των αγορών και την πλεονάζουσα ρευστότητα καθώς και την επιτυχία των εκδόσεων ομολόγων μέχρι τώρα, για να ξαναβγεί στις αγορές με στόχο να αντλήσει περί τα 2 δις ευρώ ακόμα. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ρηχή η ελληνική αγορά ομολόγων και ούτε η ΕΚΤ δεν βρίσκει πλέον για να αγοράσει.

Συγκεκριμένα η JP Morgan, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει κλείσει τον φετινό κύκλο εκδόσεων χρέους καθώς εκτιμά ότι στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα ξαναβγεί στις αγορές για την άντληση 2 δις ευρώ.

Μάλιστα κάνει θετικές κρίσεις και για τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν ψηλά τις τιμές τους και χαμηλά τις αποδόσεις τους. Ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται στην πορεία του ελληνικού spread, που ακόμα και μετά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών (από το δημοσίευμα των FT για τις κρυφές εκτιμήσεις της ΕΚΤ για επίμονο πληθωρισμό), διαμορφώνεται μόλις 15 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά του καλοκαιριού. Ένα μικρό άνοιγμα το οποίο η JP Morgan εκτιμά ότι θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός οίκος βλέπει συνέχεια της στήριξης της ΕΚΤ με αγορές στα ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του προγράμματος PEPP.

Η JP Morgan συντάσσεται με την εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα σε συνέντευξη του στο Politico.

Η αμερικάνικη τράπεζα γενικά διατηρεί θετική στάση απέναντι στα ελληνικά ομόλογα – παρά τη σημαντική τους υπεραπόδοση το τελευταίο διάστημα. Η στάση της βασίζεται στις πολύ ελκυστικές τους αποτιμήσεις, το ευνοϊκό προφίλ προσφορά σε σχέση με τις αγορές της ΕΚΤ, των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας καθώς και της σταθερότητας του πολιτικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη στις συζητήσεις του Δ.Σ εν όψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου , η JP Morgan σημειώνει πως η ΕΚΤ κρατά έτσι ανοικτή την πόρτα για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα “τρέχει” μετά το PEPP, το APP. Κάτι που ο άλλωστε κ. Στουρνάρας εξέφρασε στη συνέντευξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here