Μία κρίσιμη απόφαση θα πάρει για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ, λέει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε report όπου οι θετικές κρίσεις περισσεύουν, αλλά η περίοδος για αναβάθμιση που θα ήταν σημαντική, πέρασε.

Η Moody’s με θετικό report πριν από το σημαντικό της αναβάθμισης το οποίο δεν ήρθε και τώρα μετά την σιγή της όταν θα έπρεπε να μιλήσει, μοιάζει να απολογείται και να «πετά το μπαλάκι στην ΕΚΤ», μην τυχόν και κάνει το λάθος να αγνοήσει τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η ελληνική οικονομία όπως παραδέχεται έχει επιτύχει ένα ισχυρό σερί στόχων και παρά το γεγονός ότι το χρέος είναι μεγάλο, υποστηρίζεται από μία ευνοϊκή δομή και μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας.

Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι κρίσιμη γιατί τα ελληνικά ομόλογα, δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Το τέλος, του προγράμματος PEPP που αναμένεται το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2022, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μεταβλητότητα καθώς η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα περιοριστεί. Έτσι, η απόφαση που θα πάρει η EKT  για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι κρίσιμη ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί γρήγορα, με νέες εκδόσεις ομολόγων τους πρώτους μήνες της χρονιάς, όσο το πρόγραμμα θα είναι ακόμα ανοικτό. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 32 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ της χώρας.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σερί επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων καθώς και την υποστήριξη των Eυρωπαίων εταίρων λέει η Moody’s.

Ενώ το χρέος είναι υψηλό, υποστηρίζεται από μια ευνοϊκή δομή και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Από την άλλη πλευρά, ενώ η οικονομία επλήγη από την πανδημία, τα κοινοτικά κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα χρόνια που έρχονται.

Ο οίκος εκτιμά ότι η σχέση πληρωμής τόκων προς έσοδα θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, αντανακλώντας τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και τη χρηματοδοτική στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας (PEPP).

Λέει επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ στις αρχές του 2022. Το σχέδιο είναι να αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο του ΔΝΤ στις αρχές του 2022 που αναμένεται να εξοικονομήσει έτσι 43 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Η συνολική εξοικονόμηση πόρων που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση χάρη και στις τρεις πρόωρες αποπληρωμές υπολογίζεται σε 228 εκατ. ευρώ (0,1% του ΑΕΠ).

Η Moody’s αναφέρεται και στα σχέδια της Ελλάδας να εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Όπως τονίζει, το υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσει επίσης μια βιώσιμη οικονομική στρατηγική και εργάζεται για την ενσωμάτωση του ζητήματος του κλίματος στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε ένα σχέδιο οκτώ σημείων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπου δεσμεύεται να καταστήσει τις ροές χρηματοδότησης συνεπείς με μια πορεία προς χαμηλές εκπομπές ρύπων και ανάπτυξη ανθεκτική στο κλίμα.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη

Ο οίκος αναφέρει πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε έντονα το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν και ο τουριστικός τομέας παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις.

Συνολικά, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έφτασε στα μισά επίπεδα του 2019 το πρώτο οκτάμηνο του 2021, βάζοντας τον κλάδο σε τροχιά υπέρβασης του στόχου της κυβέρνησης για φέτος, δηλαδή να φτάσει το 40-50% των εσόδων του τουριστικού τομέα του 2019.

Τουρισμός και Ταμείο Ανάπτυξης

Η Moody’s, τονίζει ότι η πανδημία παραμένει πηγή αβεβαιότητας, δεδομένης της έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό. Τα κρούσματα σημειώνουν νέα ημερήσια υψηλά σχεδόν καθημερινά τον Νοέμβριο, ωθώντας την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στο μη εμβολιασμένο τμήμα του πληθυσμού.

Η Moody’s προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 και 4,3% το 2022, καθώς η αύξηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα τονώσουν την ανάπτυξη το 2022. Ως μερίδιο του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης από το NGEU. Θα λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ (περίπου 17% του εκτιμώμενου ΑΕΠ μας για το 2021), σχεδόν το 60% των οποίων (17,8 δισ. ευρώ) θα είναι με τη μορφή επιχορηγήσεων και το 40% (12,7 δισ. ευρώ) με τη μορφή δανείων.

Η Ελλάδα έλαβε 4 δισ. ευρώ ως προχρηματοδότηση στις αρχές Αυγούστου και η κυβέρνηση αναμένει να λάβει την πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις αρχές του 2022, αφού έχει επιτύχει τα σχετικά ορόσημα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ