Την πεποίθηση ότι η οικονομία της χώρας θα επανέλθει σταδιακά σε μία κανονικότητα από την οποία θα ωφεληθούν όλοι, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Στόχος της Τράπεζας παραμένει η διατήρηση του συνεταιριστικού της χαρακτήρα αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας με τη διατήρηση και διεύρυνση των συνεργασιών της με εθνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς.

Η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού και της Μεταποιητικής Παραγωγής, αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και ενίσχυσης της Κρητικής οικονομίας. Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο τόνισε ότι η χαλάρωση των capital controls και η επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests, δημιούργησαν κλίμα θετικών προσδοκιών για τη στήριξη των βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Ωστόσο στάθηκε στη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δεν είναι άλλη από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα κατά το τελευταίο χρόνο σημείωσε επιτυχίες σε μια σειρά θεμάτων, με βασικότερο τη λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) από το διεθνή Οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η Τράπεζα αξιολογήθηκε με Caa2 – όπως δηλαδή και οι συστημικές τράπεζες – με προοπτικές σταθερές. Η εξέλιξη αυτή όπως ανέφερε ο κ. Μυρτάκης προσφέρει στην τράπεζα αναγνωρισιμότητα, διευκολύνει την πρόσβασή της στην αγορά χρήματος και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την ίδια την Τράπεζα, όσο και για την τοπική οικονομία.

Τον Αύγουστο του 2017 η Παγκρήτια κατάφερε, πρώτη, να μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού για τη χρήση 2017 οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το 2016, η κερδοφορία προ προβλέψεων και φόρων ανήλθε σε 24,91 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 10,60 εκατ. ευρώ, έναντι 28,3 εκατ. ευρώ και 10,69 εκατ. ευρώ αντιστοίχως για την προηγούμενη χρήση.

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 12,39% από 10,02% την 31/12/2016, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 120,28 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 23,45% σε σχέση με τη χρήση 2016. Το Ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 1,47 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και με δεδομένες τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και ευρύτερα στην αγορά, η Τράπεζα παρουσιάζει κερδοφορία πριν από προβλέψεις, αποσβέσεις και φόρους ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here