Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως βράχος σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη, όχι όμως τόσο ώστε να αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της.

Αμετάβλητη διατήρησαν την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας DBRS και Moody’s.

  • Ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS διατηρεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
  • Ο αμερικανικός Οίκος Moody’s επιβεβαιώνει την αξιολόγηση με Βa3, διατηρώντας και αυτή τις προοπτικές σταθερές.

Moody’s είχε εκδώσει την τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020. Την είχε αναβαθμίσει σε Ba3 με σταθερό outlook δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική…

H απόφαση να επιβεβαιώσει το rating της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές, ισορροπεί μεταξύ των βελτιώσεων στα πιστωτικά θεμελιώδη της χώρας την τελευταία διετία, έναντι των επίμονων προκλήσεων που θέτει το ολοένα και πιο αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη

Ο DBRS είχε κάνει την έκπληξη τον Μάρτιο 2022, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σε μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και των δημοσιονομικών, παρά τις μεγάλες παγκόσμιες επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019 στηρίζουν την οικονομία εφέτος, ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει εκτιναχθεί….

Πολλοί στην Ελληνική αγορά, ήλπιζαν οτι η Moody’ s θα προχωρούσε σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στέλνοντας το ελληνικό αξιόχρεο δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και την DBRS να τηρεί στάση αναμονής ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Η αλήθεια είναι ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πόσω μάλλον όταν η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα στα επενδυτικά σαλόνια.

Η Ελλάδα δεν έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά παρά τις διαδοχικές κρίσεις, τα κόκκινα δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν μειωθεί σημαντικά και το χρέος συνεχίζει να θεωρείται βιώσιμο.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ+», από «ΒΒΒ», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Αυγούστου, το πορτογαλικό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε και από την DBRS…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here