Διαφωνούν για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ οι ειδικοί. Αναλυτές και οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg περιμένουν από την ΕΚΤ να φρενάρει τις αγορές ομολόγων ξεκινώντας το λεγόμενο tapering.

Η σταδιακή επιβράδυνση θα οδηγήσει, λένε, από τα 80 δις ευρώ ομολόγων που θα αγοράσει το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ σε 50 δις ευρώ το Μάρτιο οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα αφήνοντας αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από το PEPP στα ταμεία της ΕΚΤ κάπου 70 δις ευρώ. Αυτά λένε στο Bloomberg.

Στη Moody’s όμως, το γνωστό οίκο αξιολόγησης λένε άλλα, για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι η ΕΚΤ, πρώτα από όλα, δεν θα πειράξει τα επιτόκια  αφήνοντας μηδενικό το βασικό επιτόκιο και αρνητικό στο -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων.

Ειδικότερα όμως για το πρόγραμμα PEPP και τις αγορές ομολόγων οι οποίες είναι το επίμαχο ζήτημα, η Moody’s εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τίποτα και θα συνεχίσει να αγοράζει 80 δις ευρώ ομολόγων το μήνα.

Σύμφωνα με τη Moody’s η ΕΚΤ δεν θα λήξει νωρίτερα το πρόγραμμα και θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, οι δυνάμεις που ωθούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσωρινές ενώ τα base effects διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξησή του.

Ο οίκος πάντως, βλέπει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με τις εταιρείες να μετακυλίουν πιθανώς αυτό το κόστος προς τη μεριά των καταναλωτών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here