Η νέα έκθεση του Oίκου Moody’s για τις 4 Ελληνικές συστημικές τράπεζες καταγράφει βελτίωση της απόδοσης των δανείων και της φερεγγυότητας τους. Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank  έχουν οδηγήσει σε θετικές δράσεις αξιολόγησης, επισημαίνει η Moody’s .

Οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως διαμηνύει ο οίκος.

Όπως επισημαίνει, έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs και κατά 70% από την κορυφή τους, καθώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει ή πουλήσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για να μειώσουν τον κίνδυνο στους ισολογισμούς τους.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από το σχέδιο “Ηρακλής”, ενώ οι κυπριακές τράπεζες, εκτός από τις οργανικές μειώσεις, έχουν πραγματοποιήσει κατά κύριο λόγο πωλήσεις NPEs σε ιδιώτες επενδυτές. Ο οίκος αναμένει πως παρόμοιες ενέργειες θα οδηγήσουν το μεγαλύτερο μέρος της περαιτέρω μείωσης των NPEs των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, με κάποια συμβολή από αναδιαρθρώσεις NPEs και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

Οι προβλεπόμενοι δείκτες NPE υποδηλώνουν ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία για να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους για μονοψήφιους δείκτες έως το τέλος του 2022, όπως προσθέτει, με τις Eurobank και Εθνική να ηγούνται της διαδικασίας καθώς στοχεύουν να φτάσουν τους δείκτες γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here