Πλώρη… για τη συμφωνία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας βάζει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας στο Νεώριο Σύρου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Είναι με βάση αυτή τη συμφωνία που θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Όπως είναι γνωστό, από τις αρχές Ιουνίου ο αμερικανικός όμιλος ONEX, του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη, που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων Νεώριον Α.Ε.

Πρόκειται ουσιαστικά για μοντέλο εξυγίανσης και εξαγοράς μέσω προσυμφωνημένου επιχειρηματικού και χρηματοδοτικού σχεδίου, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Νεώριου Σύρου. Ομως, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι υψηλότερος, καθώς στα ναυπηγεία Ελευσίνας εκτελείται ναυπηγικό (τορπιλάκατοι) και επισκευαστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού –εξαιτίας του οποίου άλλωστε είχε εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο της επιχείρησης από πιστωτές–, ενώ παράλληλα απαιτούνται και σοβαρές επενδύσεις για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here