Την ώρα που η πανδημία μονοπωλεί την διεθνή κοινότητα, μια εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έρχεται να διαταράξει τις ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία του πλανήτη αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο υπέγραψαν χθες, χώρες της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού μεταξύ των οποίων Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, oι υποστηρικτές του εμπορικού συμφώνου, το οποίο καλύπτει 2,2 δισεκ. ανθρώπους με συνδυασμένο ΑΕΠ 26,2 τρισ. δολαρίων, δήλωσαν ότι θα ενισχύσει τις αποδυναμωμένες από πανδημία οικονομίες μειώνοντας τους δασμούς, ενισχύοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού με κοινούς κανόνες προέλευσης και κωδικοποιώντας τους νέους κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συμφωνίας περιλαμβάνεται η κατάργηση δασμών κατά τουλάχιστον 92% για εμπορεύσιμα αγαθά μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, καθώς και ισχυρότερες διατάξεις για την αντιμετώπιση μη δασμολογικών μέτρων και βελτιώσεις σε τομείς όπως η προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτύου και η διαφάνεια.
Περιλαμβάνει επίσης απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες, ενώ τουλάχιστον το 65% των τομέων των υπηρεσιών θα είναι πλήρως ανοιχτοί με αυξημένα όρια συμμετοχής από το εξωτερικό στο μετοχικό κεφάλαιο.
- Το RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) όπως ονομάζεται μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τη θέση της Κίνας ως οικονομικού εταίρου της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ωθώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε θέση από όπου θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς τη διαμόρφωση των εμπορικών κανόνων στην περιφέρεια.
Η ανάληψη των καθηκόντων του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου αποτελεί αντικειμενικά τεράστια πρόκληση, πλέον, καθώς:
- Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην RCEP (ούτε από την CPTPP, συμφωνία που διαδέχθηκε την TPP που προώθησε ο Μπάρακ Ομπάμα), γεγονός που αφήνει εκτός την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από δύο ενώσεις που αφορούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη.