Τέσσερις παρεμβάσεις για τα καύσιμα και τις οφειλές ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση περνά σε καθεστώς δεκαπενθήμερης επανεξέτασης των μέτρων για όσο διαρκεί η διεθνής κρίση, με επόμενο σταθμό τη 14η Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον ως «αλυσιδωτή καταιγίδα» που πλήττει όλα τα κράτη και όρισε το πλαίσιο της αντίδρασης: στήριξη της κοινωνίας χωρίς να ναρκοθετούνται οι αντοχές της οικονομίας. «Δεν χρειάζεται άλλη μία εθνική κρίση μέσα σε μία παγκόσμια κρίση», είπε.
Diesel: πέντε λεπτά επιπλέον από το κράτος
Η κρατική επιδότηση στο diesel κίνησης αυξάνεται από τα 10 στα 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία, για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Τα διυλιστήρια συνεχίζουν να συνεισφέρουν 5 λεπτά, οπότε η συνολική ελάφρυνση ανεβαίνει από τα 15 στα 20 λεπτά. Για ένα γέμισμα 50 λίτρων, η πρόσθετη κρατική παρέμβαση αντιστοιχεί σε 2,50 ευρώ.
Στόχος είναι η τελική τιμή στα πρατήρια να διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στα 2 ευρώ, αφού το diesel έφτασε σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2,20 ευρώ το λίτρο. Για την αμόλυβδη δεν ανακοινώθηκε παρέμβαση.
Θέρμανσης: κάτω από €1,75, οι λεπτομέρειες έως τις 15 Οκτωβρίου
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κρατηθεί κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο. Ο τρόπος της παρέμβασης θα ανακοινωθεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Στα 1,75 ευρώ είχε κλείσει η διάθεση τον περασμένο Απρίλιο.
Από τις 72 στις 120 δόσεις
Το καθεστώς των 72 δόσεων διευρύνεται στις 120, με ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ. Η ισχύουσα ρύθμιση καλύπτει χρέη προς εφορία, ΕΦΚΑ και ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και παραμένει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Δεν διευκρινίστηκε αν αλλάζουν η περίμετρος των οφειλών και το επιτόκιο, ούτε αν όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στις 72 δόσεις μπορούν να μεταπέσουν στο νέο σχήμα.
Servicers: ακύρωση πράξης, πρόστιμο και πίστωση πέντε δόσεων
Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους servicers, με στόχο την προστασία του συνεπούς οφειλέτη από πλειστηριασμό ή κατάσχεση. Αν servicer παραβιάσει συμφωνημένη ρύθμιση:
- η πράξη ακυρώνεται,
- επιβάλλεται πρόστιμο έως 500.000 ευρώ,
- ο οφειλέτης πιστώνεται με πέντε δόσεις της αρχικής συμφωνίας.
Η αρμόδια αρχή για την επιβολή των κυρώσεων και το νομοθετικό όχημα δεν έχουν ανακοινωθεί.
Επιστολή σε Κομισιόν και Eurogroup
Κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία απέναντι στην κρίση πρέπει, κατά τον πρωθυπουργό, να έχει «ευρωπαϊκή σφραγίδα». Η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία. Ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Eurogroup, θέση που κατέχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί σήμερα να απορροφήσει το κόστος μιας μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.
hellasjournal
Το δημοσιονομικό κόστος των νέων παρεμβάσεων δεν ανακοινώθηκε. Την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι μέσα στο 2026 έχουν δοθεί 800 εκατ. ευρώ για την έκτακτη κρίση και ότι τα μέτρα στήριξης της χρονιάς φτάνουν αθροιστικά το 1,2 δισ. ευρώ.







