Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για θέματα οικονομίας, εργασίας και ανάπτυξης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ενώ προανήγγειλε νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιοτομέα το 2024.
Απαρίθμησε δε τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση και εκτίμησε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πρακτικές που εφαρμόζουν ορισμένα σούπερ μάρκετ με μικρότερες συσκευασίες, με αυξημένες τιμές προϊόντων, επεσήμανε: «Στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση προκειμένου να βάλουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των καταναλωτών. Θέλω να τονίσω πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του καλαθιού του νοικοκυριού, όχι γιατί οδήγησε σε μία συγκρατήσει μείωση των τιμών αλλά κυρίως γιατί προσέφερε διαφάνεια σε τιμές για μια σειρά από προϊόντα που είναι βασικά και που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να συγκρίνει τιμές και ποσότητες».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «μειώσαμε όλους τους φόρους για του οποίους είχαμε δεσμευτεί. Κάποιους τους μειώσαμε περισσότερο από αυτό που είχαμε πει όπως τον ΕΝΦΙΑ. (…) Μειώσαμε συνολικά την φορολόγηση και στο κεφάλαιο και σε επιχειρήσεις. Υπήρξε και σημαντική μείωση και στις εισφορές των εργαζομένων και των αγροτών, που καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική. (…) Υπήρχαν μειώσεις και σε έμμεσους φόρους όπως στα γυμναστήρια στις μεταφορές και λοιπά. Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση».
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις έμμεσων φόρων στη δεύτερη τετραετία, η οποία θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά όπως υποστήριξε «σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Εμφανίστηκε αρνητικός στο σενάριο της μείωσης έμμεσων φόρων άμεσα για αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε πως η επιτάχυνση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών. «Η 1 Απριλίου είναι μία εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Και επειδή πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι καλό να αφορά όλη την τουριστική περίοδος», εξήγησε περαιτέρω.
«Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα», τόνισε.
«Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις προσεχείς εκλογές. Εμφανίστηκε δε σίγουρος πως οι επενδυτικοί οίκοι θα δώσουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα σε περίπτωση που η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές 2023.
«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι», σημείωσε.
Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει «μαξιλάρι ρευστότητας» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε με χιούμορ «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα είναι 39 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταναγκαστικό, γιατί δεν το επέβαλαν οι δανειστές και προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης».
«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν επιτόκια καταθέσεων, αυτό θα ανέμενα και έναν πραγματικό ανταγωνισμό προσέλκυσης πελατών σε μια οικονομία που αναπτύσσεται. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους, νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τράπεζες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνεπείς δανειολήπτες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με το κόκκινα δάνεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «έχουμε κάνει αρκετά και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις και μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Υπάρχει συνολικό πλέγμα για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο είναι πλήρες. Πρέπει να κυνηγάμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».