• “Όταν μισούμε έναν άνθρωπο, τον μισούμε για κάτι που μας θυμίζει τον εαυτό μας. Κάτι που δεν έχουμε κι εμείς μέσα μας, δεν μπορεί ποτέ να μας συγκινήσει….”

Η φράση ανήκει στον διάσημο συγγραφέα Έρμαν Έσσε και απ ‘ ότι φαίνεται ταιριάζει και στην παρακάτω ιστορία που σημάδεψε την αθλητική βιομηχανία από την δεκαετία του 30’ έως και τις μέρες που διανύουμε, αφήνοντας ως κληρονομιά δύο από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές μπράντες, της Adidas και της Puma.

Η αρχή τοποθετείται στο 1924, στο Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας,  όταν ο νεαρός Γερμανός Αντολφ Αντι Ντάσλερ θέλησε να δώσει σάρκα και οστά στο επιχειρηματικό του όραμα, ξεκινώντας να κατασκευάζει παπούτσια.

Συμπαραστάτης και συνεργάτης στο όνειρό του υπήρξε ο αδερφός του Ρούντολφ.

Το αρχικό όνομα της εταιρείας που δημιούργησαν ήταν το  «Gebrüder Dassler Schuhfabrik», ήτοι «Εργοστάσιο Υποδημάτων Αδελφών Ντάσλερ»  και τα δύο αδέρφια δεν βρήκαν καλύτερη ευκαιρία για να το προμοτάρουν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Άμστερνταμ, που υπήρξε και η καταλυτική τους ευκαιρία για να εισέλθουν στην αγορά.

Ο θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκός για τα δυο αδέλφια καθώς λίγα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, ο Αντολφ Αντι Ντάσλερ  αποπειράθηκε  με επιτυχία να λανσάρει πραγματικά κάτι καινοτόμο για την εποχή, τα αθλητικά παπούτσια με καρφιά που ήταν πιο κατάλληλα για τους δρομείς. Βέβαια, καταλυτική σημασία για την επιτυχία που εισέπραξαν οι αδερφοί Ντάσλερ την εποχή εκείνη υπήρξε το γεγονός ότι ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος, γεγονός που τους βοήθησε να εδραιώσουν το μερίδιο τους στην αθλητική βιομηχανία.

Αξιοσημείωτο είναι όμως πως ακόμη και ο Τζέσε Οουενς, που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τις επιτυχίες του στους στίβους αλλά και γιατί ταπείνωσε τον Χίτλερ, κατάφερε να σαρώσει τα μετάλλια με τα παπούτσια των αδελφών Ντάσλερ.

Η κόντρα που έγινε ρήξη και μίσος!

Το εργοστάσιο των Ντάσλερ πλέον αποτελούσε σημείο αναφοράς, έχοντας  πλέον ξεφύγει από τα καλούπια των παπουτσιών, είχε πετύχει την επέκτασή του και στα αθλητικά προϊόντα. Και τότε ήταν που άρχισε η κόντρα ανάμεσα στα δυο αδέλφια τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η ρήξη δεν άργησε να έρθει. Η διάσπασή τους ήταν γεγονός.

Αdidas και Puma

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της «Gebrüder Dassler Schuhfabrik», το 1948, ο Αντι Ντάσλερ (Adi Dassler) ιδρύει την Adidas ως συνέχεια του κοινού εγχειρήματος. Από την άλλη μεριά ο Ρούντολφ Ντάσλερ (Rudolf Dassler), πλέον ανταγωνιστής του, ξεκινά την Ruda, που μετέπειτα θα εξελιχθεί σε Puma.

Τόσο η Adidas όσο και η Puma είχαν ως έδρα Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας και μοιράζονταν το ίδιο προϊόν. Η έχθρα ανάμεσα στα αδέλφια, σαν ιός πέρασε και στην πόλη, που δεν αριθμούσε περισσότερους από 25.000 κατοίκους. Επρεπε να επιλέξουν συνεργάτη και «στρατόπεδο». Το ίδιο και οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής. Η ASV Herzogenaurach επέλεξε τη φανέλα με τις τρεις παράλληλες γραμμές, της Adidas δηλαδή, τη στιγμή που η φανέλα της FC Herzogenaurach είχε ως χαρακτηριστικό της σήμα το αιλουροειδές της Puma.

Το άλμα της Adidas και το «Θαύμα της Βέρνης»

Αυτό που ουσιαστικά συνέβαλλε στην αλματώδη ανάπτυξη της Adidas  ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Δυτική Γερμανία του 1954. Στο τελικό, οι Γερμανοί νίκησαν τους Ούγγρους με 3-2 στον αγώνα που έχει ονομαστεί το «Θαύμα της Βέρνης».

Οι πρωταθλητές κόσμου φορούσαν τα παπούτσια της Adidas με τις βιδωτές τάπες που αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικά στα λασπωμένα γήπεδα εκείνης της εποχής. Η Adidas καθιερώθηκε στο μυαλό των Γερμανών αλλά απέκτησε και διεθνή φήμη.

Άντι και Ρούντολφ Ντάσλερ

Από την άλλη μεριά, η Puma που ήταν πιο εσωστρεφής ως εταιρεία διαμαρτυρόταν πως το συγκεκριμένο προϊόν ήταν δικό της, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως  τα φορούσαν οι ποδοσφαιριστές της Καϊζερσλάουτερν όταν πήραν το πρωτάθλημα του 1953.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 50’ και μετά συνέβησαν αρκετά.  Οι επιχειρήσεις των αδερφών Ντάσλερ πέρασαν στα χέρια των παιδιών τους. Ιδρύθηκαν κάποιες θυγατρικές εταιρίες αλλά όταν έφυγαν από τη ζωή οι ιδρυτές, έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας. Η Adidas αρχικά βρέθηκε υπό την επιρροή Γάλλων ενώ στη συνέχεια άλλαξε πολλές φορές επενδυτικά χέρια. Η δε Puma πέρασε σε Ελβετούς.

Οι Adidas και Puma αποτελούν, πραγματικά, δύο αναλλοίωτες στο χρόνο αθλητικές φίρμες τόσο μεγάλες όσο και η έχθρα που χώριζε τα δύο αδέρφια, τα οποία ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν, ποτέ δεν ξέχασαν και ανταγωνίζονταν μέχρι τέλους. Σύμφωνα, μάλιστα με φήμες, ακόμη κι όταν οι Ντάσλερ έφυγαν απ’ τη ζωή, είχαν φροντίσει από πριν όταν τους θάψουν,  μολονότι στο ίδιο νεκροταφείο, να απέχουν πολύ ο ένας από τον …άλλο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ