Ο ESM εκταμίευσε τη Δευτέρα την πέμπτη και τελευταία δόση του προγράμματος προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε στο «μαξιλάρι» ρευστότητας και τα 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μετά την εκταμίευση, το «μαξιλάρι» θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, σημειώνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, για το ποσό που θα καλύψει περίπου για 22 μήνες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε δηλώσεις του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

«Η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο κατά τα τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων τώρα αποδίδει καρπούς. Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβαναν σημαντικές δράσεις στη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα δημόσια έσοδα και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα είναι ένα ορόσημο για τη χώρα. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της και τις αγορές ότι έχει δεσμευθεί όχι μόνο στο να μην αναστρέψει παλιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο να επιδιώξει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα για να γίνει μια δυνατή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here