Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δει “ελάχιστα στοιχεία” πως ο πληθωρισμός επιβραδύνει, σε μια ένδειξη ότι η Fed δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Την ίδια στιγμή, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Isabel Schnabel δήλωσε σήμερα ότι οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού δεν έχουν υποχωρήσει, σημειώνοντας μάλιστα τον κίνδυνο “σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω”.

“Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να μπούμε σε τεχνική ύφεση, ιδίως αν οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία διαταραχθούν περαιτέρω”, ανέφερε η αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,2% στις 438,11 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,2% στις 13.652,39 μονάδες μετά τη χθεσινή του βουτιά σε ποσοστό 2%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται με μικρές απώλειες 0,1% στις 6.523,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,2% στις 7.500,01 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here