του Ιωάννη Ρουκά
Είναι γνωστό στον κύκλο των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ότι το επιχειρείν στη Χώρα αυτή, είναι πράγματι μια ηρωική πράξη.
Μετά από τη δεκαετή και πλέον Κρίση, Μνημόνια, Capital Controls, χαρακτηρισμό της Χώρας σε Risk Country, είδε η συμπαθής Τάξη των Μικρομεσαίων, από πέρυσι το Καλοκαίρι, την “πιο Φιλική στην Επιχειρηματικότητα Κυβέρνηση των τελευταίων ετών” όπως πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει.
- Παθογένειες δεκαετιών, δύσκαμπτο Δημόσιο, Γραφειοκρατία, αλληλοκαλυπτόμενη Νομοθεσία και Αρμοδιότητες Φορέων, φάνηκε να μπαίνουν σε μία άλλη πορεία, μέσω του Επιτελικού Κράτους, της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών, της τοποθέτησης Στελεχών από τον Ιδιωτικό Τομέα σε Κυβερνητικές θέσεις.
Η εμπιστοσύνη των Αγορών, επανήλθε, δανείζοντας τη Χώρα με ιστορικά χαμηλό Κόστος, κάτι που έτσι βοηθά και το τραυματισμένο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα να μετακυλήσει χαμηλότερο Κόστος Χρήματος σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.
Ξεχασμένα, ηθελημένα ή όχι, έργα Υποδομής, πήραν μπροστά, δίνοντας έτσι ώθηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ σε Κλάδους της Οικονομίας που ήταν σε stall χρόνια τώρα.
Το ΕΣΠΑ για τον Ιδιωτικό Τομέα, “ξύπνησε” και αυτό και το ποσοστό υλοποίησης του άρα και απορρόφησης του, δηλαδή η μεταφορά κεφαλαίων στην πραγματική Οικονομία έφτασε σε ικανοποιητικό ρυθμό.
Και τότε, πάνω που και οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες είδαν φως και άρχισαν να ελπίζουν αλλά και να προγραμματίζουν νέες επενδύσεις και προσλήψεις, ήρθε η Πανδημία του COVID – 19 και έφερε τα πάνω – κάτω.
Έτσι, με συνειδητή απόφαση η Κυβέρνηση, αποφάσισε τη σωτήρια για τον Πληθυσμό λύση της Καραντίνας.
- Ταυτόχρονα, με άμεσες κινήσεις, απάντησε σε όλα όσα άγχωσαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τα μέτρα στήριξης που είδη φτάνουν σε ύψος κάποια δισεκατομμύρια ευρώ και σημαντικό ποσοστό επί του ΑΕΠ της Χώρας.
Με χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κράτος, κράτησε ζωντανούς όχι μόνο τους Πολίτες, αλλά και τις Επιχειρήσεις.
Με μέτρα, πρωτάκουστα, όπως τα επιδόματα, οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων, με το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, με τη Μη – Επιστρεπτέα Προκαταβολή που μέχρι τώρα είδαμε τρεις δόσεις της και με προαναγγελία για τέταρτη για Νοέμβριο αυτού του Έτους, αλλά και όσες άλλες χρειαστεί, η Κυβέρνηση στάθηκε και στέκεται κοντά στην Επιχειρηματικότητα η οποία αντίστοιχα στηρίζει και τους εργαζόμενους, κάνοντας χρήση των παραπάνω Μέτρων στήριξης της.
Το λυπηρό μέσα σε όλα αυτά, πέρα φυσικά, από τις ανθρώπινες απώλειες, είναι ότι όλοι αυτοί οι Πόροι που ξοδεύονται, για διασώσεις, θα μπορούσαν να επενδυθούν και να δοθούν για Προγράμματα Ανάπτυξης της Χώρας και της Επιχειρηματικότητας.
Το Ταμείο Ανάπτυξης, που αποφασίστηκε μετά από πολυήμερη διαπραγμάτευση με τους Εταίρους μας, θα μπορούσε να αποτελεί ένα εξτρά Εργαλείο εκτός του ΕΣΠΑ που πήραμε, για την Ανάπτυξη της Ευρώπης και της Χώρας μας.
Κάτι βέβαια που ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές, με το που αποφασίστηκε το ύψος αλλά και η διάρθρωσή του.
Μέσα σε όλο αυτό λοιπόν το πρωτόγνωρο, απαιτητικό, επικίνδυνο ίσως, περιβάλλον, καλείται ο Μικρομεσαίος Επιχειρηματίας της Χώρας, πάλι να τα καταφέρει και να επιβιώσει αλλά και να βρει τις ευκαιρίες να αναπτυχθεί.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι και για τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες όλο αυτό το περιβάλλον, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση. Μία πρόκληση διότι καλούνται να κάνουν χρήση εργαλείων νέων, άγνωστων, με χρήση της τεχνολογίας, με απαιτήσεις ταχύτητας ανταπόκρισης πρωτόγνωρης για τα δεδομένα πολλών από αυτών.
Με σωστό προγραμματισμό, με σωστό κουμάντο δηλαδή πληρωμών, υποχρεώσεων, σε αναστολή, ναι, αλλά χωρίς να “χαθεί η μπάλα”. Και ταυτόχρονα να πρέπει να κάνουν κάτι που ίσως κάποιοι να ξεχνούν.
- Να συνεχίσουν να λειτουργούν, να πληρώνουν υποχρεώσεις που δεν αναστέλλονται, προμηθευτές, εργαζόμενους, Ασφαλιστικά Ταμεία, και φυσικά να συνεχίσουν να βρίσκουν πελάτες για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.
Διότι χωρίς πωλήσεις, έσοδα, με όσα μέτρα και να εφαρμοστούν, σωτηρία δεν υπάρχει.
Για άλλη μία φορά λοιπόν, η “ραχοκοκαλιά” της Οικονομίας, ο Μικρομεσαίος Επιχειρηματίας, ένα είδος σύγχρονου, ιδιαίτερου “‘ήρωα”, καλείται να υπερβάλει εαυτό και να επιβιώσει, ώστε όταν η Πανδημία αυτή τελειώσει, να παραμείνει όρθιος και να πάει μπροστά.
Με νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις, με αισιοδοξία για το μέλλον.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Θα τα καταφέρουμε!
{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομάδας Διοίκησης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ Μακεδονίας}