Σε κάποιο συρτάρι του γραφείου, του 6ου ορόφου, στην οδό Νίκης, του Υπουργού Οικονομικών,  βρίσκεται για πάνω από δύο (2) μήνες το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.
Οι άνθρωποι της ΤτΕ προχώρησαν ως όφειλαν στην εκπόνηση ενός σύνθετου, φιλόδοξου σχεδίου που όμως στην υλοποίηση του θα μπορούσε να προσφέρει στο banking “καλύψεις” που θα ξεπερνούσαν ακόμη και τα 40 δισ. ευρώ.
Το όλο project προφανώς και σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Μελετών, υπό την επίβλεψη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα κάτι, που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν και το…αδύναμο σημείο του.

Το ότι παρουσιάστηκε προς τα έξω ως σχέδιο ΤτΕ/Στουρνάρα ήταν αρκετό ώστε η κυβέρνηση να το…καταχωνιάσει κάπου, το Υπουργείο Οικονομικών να μην μπει καν στον κόπο να το συμπεριλάβει ως επίσημη πρόταση της Αθήνας (από κοινού με το σχέδιο του ΤΧΣ), και να παραμείνει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι στα κεντρικά της Συντάγματος.
Τι και αν το project της ΤτΕ, παρουσιάσθηκε σε θεσμικούς, αγοραστές κρατικού χρέους και ενδιαφερόμενους να μπουν στην αγορά NPLs/NPEs αρχικά στο Λονδίνο και εν συνεχεία στη Νέα Υόρκη (την παρουσίαση και τις επαφές είχε “τρέξει” ο Σπ. Παντελιάς), τι και αν ανεπίσημα τόσο η DG Comp όσο η ECB το είδαν θετικά, τι και αν το εγχώριο banking “στενάζει” κάτω από το βάρος των 100 δισ. “κόκκινων δανείων”, ο μικροκομματισμός, τι άλλο να πω κράτησαν (και κρατούν μέχρι τώρα ) το σχέδιο της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα στο συρτάρι. 
Και το χειρότερο, οι κυβερνώντες δεν βρήκαν, μέσα στις χιλιάδες (ν)τροπολογίες που έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή, για να βολέψουν “ημετέρους” ούτε ένα 5λεπτο για να το περάσουν ως “σχέδιο νόμου”, τίποτε, ουδεμία κίνηση. Εκεί στο συρτάρι, το σχέδιο του “εχθρού” Στουρνάρα. Τόσο πολύ, μα τόσο…μικρόψυχοι και μάλιστα σε βάρος του ιδίου του τραπεζικού συστήματος, των ιδίων των φορολογουμένων, των “κόκκινων” δανειοληπτών. Τι να πει κανείς.
Ας ελπίσουμε πως η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει να διευθετήσει αυτή την μικροκομματική αβελτηρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ