Έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου -μιας και το 2019 θα είναι έτος εκλογών- να μην συμβάλλουν στο κλίμα οξύτητας και αβεβαιότητας και να μην εμπλακούν σε παροχολογίες γιατί αυτό θα ΄ναι ολέθριο για τη χώρα και την οικονομία απηύθυνε ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ενώπιον δεκάδων προέδρων από τα Επιμελητήρια της χώρας ο κ. Μίχαλος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δράσουν υπεύθυνα και σε κλίμα συναίνεσης ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να κινείται σε τροχιά ανάκαμψης και ιδιαίτερα τώρα όπου το διεθνές περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και ενδεχόμενο στραβοπάτημα θα κληθεί να το πληρώσει ακριβά.
Ανέφερε ότι το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε όλοι και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την ευελιξία το πάθος και την επιμονή για να κερδίσουν το στοίχημα.
Ως προϋπόθεση των παραπάνω ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από στοχευμένες πολιτικές οι οποίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ένα πολύ θετικό ισοζύγιο στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2018 δημιουργήθηκαν 32.000 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια χρονική στιγμή τα λουκέτα και με τις διαγραφές περιορίστηκαν λίγο πάνω από τις 18.500.
Ωστόσο επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε απλώς περισσότερες επιχειρήσεις αλλά επιχειρήσεις υγιείς, βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Επιχειρήσεις που θα παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα μπορέσουν να ενταχθούν σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.
Ζήτησε την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με καθιέρωση flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Ως αναγκαία συνθήκη για την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας ζήτησε η ενίσχυσή της να γίνει με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια απαίτησε να υπάρχει ειδικό καθεστώς και προγράμματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για μια νέα εθνική πολιτική στην μεταποίηση που θα συνοδεύεται με μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, η γρήγορη ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και η κωδικοποίηση των χρήσεων γης.