Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).

“Εμείς ασχολούμαστε με τον 3ο πυλώνα. Θεωρώ όλους τους πυλώνες συμπληρωματικούς, καθώς ο καθένας κάτι έχει να προσφέρει. Η ομιλία μου είναι επηρεασμένη από τον Λόρενς Φιν, πρόεδρο της Blackrock ο οποίος έχει απο καιρό ανοίξει την συζήτηση για το θέμα της σύνταξης.

Η σκέψη μου αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι ένας οικονομολόγος, παγκόσμιας κλάσης, προειδοποιεί ότι κάνουμε πολύ λίγα για την μακροημέρευση και το βιωτικό επίπεδο.

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής στο IWtalks για τις επαγγελματικές ασφαλίσεις

Το μήνυμα των ΗΠΑ ότι εάν συνεχίσει η εξέλιξη με αυτόν τον ρυθμό σε 10 χρόνια, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη ούτε για τους Αμερικανούς. Φανταστείτε εμάς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ως Έλληνες δεν έχουμε κουλτούρα αποταμίευσης. Υπολειπόμαστε από τον ευρωπαϊκό μ.ο.. Κάνουμε αρνητικό ρεκόρ. Ως προηγμένη χώρα έχουμε και τους 3 πυλώνες. Ξέρουμε ότι βασική διαφορά είναι το σύστημα. Διανεμητικό σημαίνει ότι δεν γίνεται αποταμίευση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κουλτούρας. Το μήνυμά μου είναι να μάθουμε όλοι να αποταμιεύουμε”.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, με το πέρας των ετών ο πληθυσμός (ηλικία σύνταξης) μεγαλώνει ραγδαία, αυξάνονται οι υπερήλικες, μειώνονται οι νέοι έως 24 ετών, ενώ παρατηρείται πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Τα χαρακτηριστικά του 1ου πυλώνα

Υποχρεωτικότητα

Μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης από 95,7% στο 50,01% (ν.4670/2020)

Η Ελλάδα ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις έναντι 8,5%του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

2ος πυλώνας

Προσβασιμότητα;

Φορολογικά Κίνητρα στην διάρκεια της αποταμίευσης

Ιστορικότητα αποδόσεων Μέση ετήσια απόδοση 4%

3ος πυλώνας

Προσβασιμότητα

Φορολογικά Κίνητρα στην διάρκεια της αποταμίευσης

Ευελιξία στις αποφάσεις