Την άποψη πως οι πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν την χώρα και δη, τη Θεσσαλία θα οδηγήσουν σε μία σχετική αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως η αδυναμία επιχειρήσεων ή νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις θα έχει μία κάποια επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. «Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν αποθέματα. Αυτό που συνέβη δεν θα ανακόψει τη μείωση του ποσοστού των ‘κόκκινων’ δανείων», σχολίασε και συνέχισε: «Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό των ‘κόκκινων’ δανείων κάτω από το 6% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου τους από 45% πριν από μερικά χρόνια, ενώ σχεδιάζουν τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, για πρώτη φορά από το 2011».

Αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση των τραπεζών μόνο στη Θεσσαλία είναι περίπου 10  δισ. ευρώ σε δάνεια, εκ των οποίων οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις συντείνουν πως τα νέα «κόκκινα» θα «αγγίξουν» τα δύο δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και άλλο μισό δισ. ευρώ από τις πυρκαγιές της Ρόδου, συν τις όποιες παράπλευρες απώλειες σε επιχειρήσεις, κυρίως, οι οποίες μπορεί να περάσουν σε ένα στάδιο δυσκολίας στην αποπληρωμή των δανείων τους. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ