Οι ηγέτες των πλουσιότερων και ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, οι G7, συναντώνται σήμερα στην Αγγλία, για να συντονίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών τους μετά την καταιγίδα CoViD-19. 

Πρώτο θέμα στην ατζέντα, η διανομή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων που θα διανεμηθούν στις φτωχές χώρες του πλανήτη που δεν μπορούν να παράξουν ούτε να αγοράσουν εμβόλια.

Κορνουάλη

Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Ομάδα των 7 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, θα ανακοινώσουν πως

  • «θα διανείμουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, είτε από τα αποθέματά τους είτε με χρηματοδότηση», σε φτωχότερα κράτη, ανήγγειλε χθες η βρετανική κυβέρνηση που φέτος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Αναμένεται επίσης να

  • «παρουσιάσουν σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», σύμφωνα με την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανική κυβέρνηση θα δωρίσει 100 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, χάρη στην πρόοδο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης: έχουν χορηγηθεί σχεδόν 70 εκατ. δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα διανείμουν τις μισές, δηλαδή 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

«Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν», είπε ο PotUS Joe Biden που κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Η χειρονομία αυτή είναι επίσης «προς το συμφέρον των Αμερικανών».

Ο μηχανισμός COVAX δεν έχει μπορέσει μέχρι εδώ τουλάχιστον να λειτουργήσει με ικανοποιητικό, πόσο μάλλον πλήρη, τρόπο. Μέχρι την 4η Ιουνίου είχε διανείμει λίγες περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες και περιοχές – πολύ λιγότερες από ό,τι προέβλεπε ο ίδιος.

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ χθες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν το στοκ τους για να σωθούν ζωές και για να εξαλειφθεί η πανδημία.

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εναντιώνεται στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19.

Aυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων όπως αυτό για την COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τη δωρεά εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν πως η χώρα έχει ήδη κάνει πολλά και ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής» πρωτοβουλιών αυτής της φύσης.