Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες  οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εξασφαλίζει την συνέχιση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο που παρέχει τους τελευταίους μήνες προς τα νοικοκυριά η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αφού μεσολάβησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σότσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αμβλύνθηκαν.

  • Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά:

  • «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι:

  • «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

H Gazprom αν και το 2021 παρέδωσε προς τους βασικούς της πελάτες μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το 2019 και το 2018, έσπευσε με πανηγυρική ανακοίνωση να δηλώσει την αύξηση των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα σε σχέση με το 2020.

H Gazprom παρέδωσε 185,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσιικού αερίοου στους κύριους πελάτες της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κίνας και της Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ σε δήλωσή του την Κυριακή.

Αυτό είναι 3,2% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αλλά χαμηλότερο από το 2018 και το 2019, που ήταν περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here