Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Η Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 ήταν μια κανονική μέρα για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που προσπαθεί να ξεφύγει από την μιζέρια της αδράνειας και της μονότονης γκρίνιας.
- Νωρίς το πρωί, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός, μετά έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και συζητήσεων, διάρκειας 9 μηνών, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Microsoft, τον περιβόητο και …περιζήτητο Brad Smith, για να εγκαινιάσουν από κοινού μια σημαντική επένδυση που βάζει την Ελλάδα στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
- Η επένδυση αυτή εντάχθηκε σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει ήδη δρομολογηθεί με αντίστοιχες διοικητικές αποφάσεις και περιλαμβάνει 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.
Με απλά λόγια, μέσα στο σκοτάδι της πανδημίας, η κυβέρνηση δρομολόγησε επενδύσεις περίπου 3,4 δισ. ευρώ που μαζί με τα εκδοθέντα προεδρικά διατάγματα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Την ίδια μέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Eurogroup, περνούσε με άνεση τις «εξετάσεις» τις 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τον έλεγχο της Τρόικας, μια διαδικασία που στο παρελθόν αποτελούσε πολύμηνο βασανιστήριο και αφορμή για διεθνές ρεζιλίκι όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας.
- Στην Βουλή κατατέθηκε -στην ώρα του και χωρίς τεχνοκρατικά τερτίπια μυστικοπάθειας – το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που -παρά την πρωτοφανών διαστάσεων παγκόσμια οικονομική κρίση- προέβλεπε όχι επιπλέον φόρους αλλά επιπλέον έσοδα για το Κράτος μέσα από μειώσεις φόρων και νέες ελαφρύνσεις, όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και ο μειωμένος ΦΠΑ.
- Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Βουλή, στην οδό Ομήρου, η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ σχεδίαζε με άνεση το δανειακό πρόγραμμα του Κράτους για το επόμενο 12μηνο, με την άνεση που προσφέρει η δυνατότητα χρηματοδότησης -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας- με επιτόκιο μικρότερο της μονάδας!
- Το απόγευμα της ίδιας ηλιόλουστης μέρας, η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίαζε την νεκρανάσταση μιας πολύπαθης επιχείρησης ξεκινώντας με μειώσεις τιμολογίων στην προσπάθειά της να κρατήσει ανταγωνιστικά το καλό της πελατολόγιο.
Μόλις πριν από 18 μήνες, η καταχρεωμένη ΔΕΗ άξιζε 380 εκατ. Ευρώ– όσο δηλαδή οι …τοίχοι των ακινήτων της- και εκλιπαρούσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας για δανεικά που θα της επέτρεπαν να επιβιώσει, ένα ακόμη τρίμηνο.
Σήμερα η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην τελματωμένη χρηματιστηριακή αγορά με 3πλάσια κεφαλαιοποίηση και αυτοχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην ηλεκτροδότηση αποκλειστικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εγκαταλείποντας την ρυπογόνα και ζημιογόνα «παραδοσιακή» χρήση του λιγνίτη.
- Δεν πρέπει να γελιόμαστε.
- Ο φετινός χειμώνας θα είναι σκληρός, δύσκολος και βαρύς.
- Ο χειρότερος ίσως της τραγικής δεκαετίας που ξεκίνησε το 2010.
Από την άλλη όμως πλευρά, οι σοβαρές χώρες τις δυσκολίες τις προσπερνούν με δουλειά και δουλειές. Με επενδύσεις και ορθολογικές προσπάθειες. Με λογική και προσαρμογή στα διεθνή δεδομένα.
Έγιναν πολλά ακόμη σημαντικά γεγονότα την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. Στη Βουλή εγκρίθηκε ένα πακέτο 1,4 δις Ευρώ για την στήριξη των συνταξιούχων. To επίδομα θέρμανσης θα ξεπεράσει 84 εκατ. Ευρώ. Οι τράπεζες αντλούσαν φθηνή χρηματοδότηση για να ρίξουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθούσε να περιορίσει τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητα.
Η Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ήταν μια κανονική μέρα σε μια πρωτοφανώς δραματική χρονική συγκυρία στην οποία άλλες χώρες μετρούν χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατομμύρια ανέργους από την κρίση.
Η Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ήταν μία ακόμη ηλιόλουστη μέρα μέσα στο Φθινόπωρο. Η χώρα σήκωνε τα μανίκια της για να δουλέψει σκληρά και να δώσει προοπτική στα παιδιά της.
Ό,τι κάνουν οι φυσιολογικές χώρες δηλαδή….