Βάιος Κρόκος
Σε δύσκολες και πρωτόγνωρες πολλές φορές συνθήκες ανασφάλειας, επενδυτές, καταθέτες και αποταμιευτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Αναζητούν όμως και εκείνες τις τοποθετήσεις που θα προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κάτι που συμβαίνει στην ασφάλιση Ζωής συνδεμένη με επενδύσεις (Unit Linked)
Το πλαίσιο των χαμηλών – μηδενικών επιτοκίων που έχει διαμορφωθεί στις παγκόσμιες αγορές καθιστούν ανέφικτες τις θετικές αποδόσεις στους πατροπαράδοτους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες μορφές αποταμίευσης που προσφέρουν τελικά ένα οριακά θετικό πρόσημο. Είναι γεγονός πως και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της ασφαλιστικής παραγωγής δείχνουν σαφή μετατόπιση και ενδιαφέρον για Unit Linked, ως μια αποταμιευτική – επενδυτική διέξοδο.
Από το μέτωπο της αγοράς οι κινήσεις εντάθηκαν κατά το τέλος του 2020 με τα unit linked να προσφέρονται κατά πολλούς ως μια τελευταία ευκαιρία για καλύτερες αποδόσεις. Αυτή την στόχευση φέρεται να είχαν και μεγάλα σχήματα και Δίκτυα τα οποία έπρεπε να διαμορφώσουν, στο μέτρο του εφικτού, θετικό αποτέλεσμα στα χαρτοφυλάκια τους, τέλος της χρονιάς.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την θετική εικόνα στα Unit Linked. Για το πρώτο 10μηνο του 2020 σημειώνεται άνοδος 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ μόνο και για τον μήνα Οκτώβριο του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 καταγράφεται επίσης σημαντικό άλμα κατά 37,1%.
Σημαντική αύξηση των καταθέσεων
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την σημαντική αύξηση των καταθέσεωντους τελευταίους μήνες και μεσούσης της πανδημίας. Ενδεικτικά, αύξηση κατά 1.28 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.55 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,3% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Οι λόγοι είναι αρκετοί, σύμφωνα με τους ειδικούς, για αυτή την εξέλιξη: Το γεγονός ότι δόθηκαν σημαντικά κεφάλαια στήριξης προς νοικοκυρία και ΜμΕ εν μέσω πανδημίας, ενώ δεν πήραν παράταση οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Ένα άλλο στοιχείο επίσης αποτελεί η αναμενόμενη μείωση σε καταναλωτικές δαπάνες κ.α
Προφανώς, κάποια από αυτά τα κεφάλαια είναι χρήσιμα για την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της ανάκαμψης, της αποπληρωμής παλαιότερων και τρεχουσών υποχρεώσεων κλπ. Το ερώτημα είναι πως και πόσα από αυτά τα κεφαλαια μπορούν να κατευθυνθούν σε ασφαλιστικά προϊόντα και δη συνταξιοδοτικά – επενδυτικά. Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών παραμένει κρίσιμος ώστε να πείσουν τους πολίτες να στραφούν σε λύσεις που μπορούν να τους προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.
Η αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων το επόμενο διάστημα, σ’ ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων (που εκτιμάται πως θα παραταθεί για καιρό ακόμα) θα αποτελέσει “μήλον της έριδος” για πολλούς χρηματοοικονομικούς – επενδυτικούς οργανισμούς. Αρκετές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και σύγχρονα προϊόντα Unit Linked. Τι θα μπορέσουν τελικά να αποκομίσουν οι επαγγελματιές – με γνώση στα επενδυτικά προϊόντα – ασφαλιστές;