«Η ΕΚΤ στηρίζει το ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και ταυτόχρονα παραπέμπει την υλοποίησή του στους συν-νομοθέτες -Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επισπευθεί η διαδικασία δημιουργίας του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ενωσης με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Τραπεζικών Καταθέσεων (EDIS).
Συγκεκριμένα, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει «ότι η ΕΚΤ στηρίζει πλήρως το EDIS, ως τρίτο πυλώνα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι νομοθετικό όργανο και ο ρόλος της περιορίζεται στην παροχή συμβουλών για θέματα εντός του πεδίου αρμοδιότητάς της».
«Αξίζει να σημειωθεί», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, «ότι σε αντίθεση με τους άλλους δύο πυλώνες της Τραπεζικής Ενοποίησης – Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης- οι οποίοι έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα, η διαδικασία ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα με τη διαδικασία θέσπισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων έχει έρθει ουσιαστικά σε αδιέξοδο έπειτα από παρατεταμένες καθυστερήσεις και στοχευμένη αποδυνάμωσή του από κράτη μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δημιουργώντας δυσανάλογα προβλήματα εις βάρος των καταθετών».
Όσον αφορά, τέλος, τις γραπτές συμφωνίες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών Αρχών και της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ διαβεβαιώνει ότι «το 65% αυτών έχουν ήδη υπογραφεί και προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε και τις υπόλοιπες το ταχύτερο δυνατόν».