Μια χώρα χωρίς ΠΔΕ, είναι καράβι χωρίς πυξίδα

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία. Οι Έλληνες θέλουν πραγματικές δουλειές όχι μόνο για βιοπορισμό αλλά κυρίως για να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους…

Πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σωστά χρησιμοποιείται για την κάλυψη άμεσων κοινωνικών αναγκών, σε επιδόματα και χρηματικές παροχές.

  • «Εσείς οι φιλελεύθεροι γιατί είστε υπέρ των κρατικών επενδύσεων;»

ρωτούν με περισσή αναίδεια κάθε φορά που επισημαίνεται ότι το ΠΔΕ δεν χρησιμοποιείται για επενδυτικούς αλλά μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Ας ξεκαθαρίσουμε την εικόνα.

Με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κυβέρνηση κάθε χώρας δίνει το σύνθημα και χαράζει το χάρτη της οικονομικής πολιτικής. Με το ΠΔΕ η κυβέρνηση δείχνει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ορίζει τις προτεραιότητες, καθορίζει τους επόμενους επενδυτικούς στόχους. Ο ιδιωτικό τομέας οφείλει να πάρει το μήνυμα και να λειτουργήσει αυτόνομα και επιθετικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εθνικές προτεραιότητες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φέτος;

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018 ανέρχεται στα 6,75 δισ. Ευρώ. Από αυτά, τα 5,75 δισ. ευρώ αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο μέρος και το 1 δισ. ευρώ το εθνικό σκέλος.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  δείχνουν ότι οι πιστώσεις του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,49 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, έναντι 4,04 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί πιστώσεις 3 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Πέρυσι, έχει προϋπολογισθεί πιστώσεις 6,75 δις Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τελικά λιγότερα από 6 δισ ευρώ.

Φέτος κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στα μισά του τελευταίου μήνα του 2018, έχει χρησιμοποιηθεί  μόλις το 37% των διαθέσιμων πόρων του ΠΔΕ.

Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν ξέρει που θέλει να κατευθυνθεί η οικονομία αλλά επιπλέον αποφεύγει να δώσει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για το που προσανατολίζεται η οικονομία.

Η κυβέρνηση επιμένει να χρησιμοποιεί τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως «μπαλαντέρ» για να εξασφαλίσει το «θαύμα του δημοσιονομικού υπερ-πλεονάσματος». Χρησιμοποιεί το υπερ-πλεόνασμα, τα λεφτά που στερεί από την πραγματική οικονομία, από τις δουλειές και τις επενδύσεις που θα έδιναν ζωή κι ελπίδα στα νοικοκυριά, για να μοιράζει επιδόματα «κοινωνικής αλληλεγγύης» που προσπαθούν απελπισμένα να αγοράσουν ψήφους και συνειδήσεις…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here