Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως άνευ προηγουμένου από Αμερικανό αξιωματούχο, θα χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε μείωση τις τιμές του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η πρώτη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, οι ΗΠΑ, θα αποδεσμεύσουν από την πλευρά τους 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυξάνοντας την προσφορά, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες ελπίζουν να οδηγήσουν μηχανικά σε μείωση των τιμών.

Η αποδέσμευση αυτή πετρελαίου θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης, και γίνεται σε συντονισμό με άλλες χώρες που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών μαύρου χρυσού, ειδικότερα την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή ακόμη τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη ενέργεια.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα βενζίνης, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι προσπάθειές του να ασκήσει πιέσεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, κυρίως την Σαουδική Αραβία, για να αυξήσουν την προσφορά τους δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει.

Ινδία

Η Ινδία θα αποδεσμεύσει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα σε συντονισμό με άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια συντονισμένη αποδέσμευση των αποθεμάτων, που θεωρείται προειδοποίηση προς τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες.

Η αποδέσμευση των 5 εκατ. βαρελιών θα γίνει παράλληλα και σε διαβουλεύσεις με άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, διατυπώνει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του αργού και θέλει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.

«Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here