Έκανε την ευχάριστη έκπληξη η Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας το ελληνικό χρέος με θετική προοπτική για το μέλλον, εξέλιξη που είναι αλήθεια, πως δεν (πολύ) περίμενε η αγορά.

Εύλογα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στην προοπτική της Ελληνικής οικονομίας. Και, αναμφίβολα, είναι θετικό για την χώρα, συνακόλουθα τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες της αγοράς, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία να μην έχει τις πανίσχυρες “αγορές” απέναντι αλλά στο πλάι. Ειδικότερα αυτή την τόσο επώδυνη περίοδο, για κοινωνία και οικονομία, λόγω των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας.

Τι σημαίνει πρακτικά η ενέργεια του αμερικανικού οίκου; (Υπό)στήριξη του γενικότερου και ειδικότερου σχεδιασμού της Αθήνας (με την αμέριστη συνδρομή της Φρανκφούρτης) να μπει μία, στοιχειώδης, τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (υπό το άγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων), να συντηρηθούν οι γραμμές χρηματοδότησης/δανεισμού (μέσω του μεθοδικού προγράμματος εκδόσεων χρέους/κρατικών ομολόγων), να παραμείνει, συγκριτικά, φθηνό το κόστος χρήματος (που αφορά και ενδιαφέρει τα μέγιστα την επιχειρηματικότητα της χώρας), να επανεπιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της διαδικασίας επαναφοράς προς μία, ικανοποιητική, κανονικότητα. Παράλληλα στέλνει το “μήνυμα” προς τις αγορές, πως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα είναι στον σωστό δρόμο, προς την “επενδυσιμότητα” (στην απόκτηση του investment grade).

Το BB από Standard & Poor’s και Fitch είναι η υψηλότερη βαθμολογία, που έχει το outlook της χώρας, με την αναβάθμιση της πρώτης να διευκολύνει τον έτερο αμερικανικό οίκο, τον Moody’s, να ενεργήσει ανάλογα. Και στις 21 Μαϊου (Κωνσταντίνου και Ελένης) να ανεβάσει το rating στο Βa2 ώστε να συμπλεύσει με τους άλλους οίκους. Στις 16 Ιουλίου ακολουθεί ο οίκος Fitch (για δεύτερη φορά το 2021, η πρώτη ήταν στις 22 Ιανουαρίου) με τον…οδικό χάρτη να διευκολύνει και την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Και για την έκδοση, που ακολουθεί σε λίγες μέρες (αμέσως μετά τις εορτές;) αλλά και για την δεύτερη θερινή, που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ.

Αυτά συνδυαστικά με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ -με ιδιαιτερότητες- της Πειραιώς, την συμμετοχή των funds που με την πληθωρική παρουσία τους επιβεβαιώνουν την επιστροφή τους στην ελληνική αγορά. Συνακόλουθα της σαρωτικής αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού πεδίου της χώρας, με “γάμους”, συγχωνεύσεις, εξαγορές με “καύσιμο” και την χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/04/2021