Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δύο παρατηρητήρια ακτίνων Χ, οι ερευνητές ανακάλυψαν “μαύρη τρύπα” που έχει 50.000 φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται 740 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, σε έναν “νάνο γαλαξία”.

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα που διαθέτουν τόσο βαρυτικές έλξεις που δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το φως.

Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας από τους επιστήμονες θεωρείται ως “ο χαμένος σύνδεσμος στην κατανόηση ενός συγκεκριμένου εύρους αστρικών σχηματισμών ενώ κατά την εμφάνισή της “κατάπιε” κυριολεκτικά ένα “ατυχές αστέρι” που βρισκόταν πολύ κοντά.

Αυτή είναι μια από τις λίγες μαύρες τρύπες “ενδιάμεσης μάζας” που έχουν εντοπιστεί ποτέ, πολύ μικρότερες από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των μεγάλων γαλαξιών, αλλά πολύ μεγαλύτερες από τις λεγόμενες μαύρες οπές αστρικής μάζας που σχηματίζονται από την κατάρρευση, μαζικά, μεμονωμένων αστρικών σχηματισμών.

Η επιβεβαίωση της μαύρης τρύπας – η σημαντικότητα της ανακάλυψης

Η αστροφυσικός του πανεπιστημίου της Τουλούζης, Natalie Webb, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο “Astrophysical Journal Letters”, επιβεβαίωσε ότι αντικείμενο που ανακαλύφθηκε αρχικά το 2010 αποτελεί, πράγματι, μια ενδιάμεση μαζική “μαύρη τρύπα” που διαχωρίστηκε και “κατάπιε” ένα διερχόμενο άστερι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν περίπου το ένα τρίτο της μάζας του ήλιου.

Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί, σύμφωνα με την Webb, οι επιστήμονες αναζητούν μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας εδώ και τέσσερις δεκαετίες με τα γνωστά καλά παραδείγματα ανακάλυψης να μην ξεπερνούν ούτε καν τα 10. Επιπρόσθετα, μια μαύρη τρύπα που “καταπίνει” ένα αστέρι συμβαίνει κατά μέσο όρο μόνο μία φορά κάθε 10.000 χρόνια περίπου σε κάποιο συγκεκριμένο γαλαξία, γι ‘αυτό πρόκειται για σπάνια περιστατικά “, όπως σημειώνει αστροφυσικός.

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία έχει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου και βρίσκεται 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Η κοντινότερη ενδιάμεση αστρική μαύρη τρύπα βρίσκεται περίπου 6.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους – απόστασης (και όχι χρόνου). Ορίζεται ως η απόσταση που θα ταξιδέψει ένα φωτόνιο, κινούμενο στο κενό, μακριά από μάζες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε ένα Ιουλιανό έτος (365,25 ημέρες με 86.400 δευτερόλεπτα η καθεμιά).

Σύμφωνα με την αστροφυσικό, μια μαύρη τρύπα ενδιάμεσης μάζας αποτελεί τον “σύνδεσμο που λείπει” στην κατανόηση του εύρους των μαύρων τρυπών. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως οι μαύρες τρύπες αστρικής μάζας έχουν περίπου 3 έως 100 φορές τη μάζα του ήλιου μας. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι το πώς ακριβώς σχηματίζονται οι ενδιάμεσες αστρικές μαύρες τρύπες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη εξήγηση είναι ότι βρίσκονται κυρίως σε περιβάλλον χωρίς φυσικό αέριο, αφήνοντας τις μαύρες τρύπες χωρίς υλικό να καταναλώνουν και έτσι εκπέμποντας μικρή ακτινοβολία – πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανακάλυψή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ