Η επικύρωση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup και τα “καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία” που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της επόμενης -μετά τον CoViD-19 – ημέρας θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 16:00 το απόγευμα και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της Κομισιόν αναφορικά με τα εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την υγειονομική κρίση.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται δύο κορυφαία θέματα:

  • Η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund)
  • Ένας πολύ μεγαλύτερος και ισχυρότερος κοινοτικός προϋπολογισμός.

O Ισπανός Πρωθυπουργός κατέθεσε ήδη πρόταση που περιέχει ένα μεγάλο πακέτο 1,5 τρισ. ευρώ και στη χορήγηση των πόρων στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις, ώστε να μην αυξάνεται το χρέος τους.

  • Η ισπανική πρόταση αναφέρεται επίσης σε έκδοση ομολόγων «εις το διηνεκές» (perpetual bonds) από το νέο ταμείο, το κεφάλαιο των οποίων δεν θα αποπληρωθεί ποτέ (οι τόκοι προτείνεται να καλυφθούν από ευρωπαϊκούς φόρους ή από το νομισματικό εισόδημα των κεντρικών τραπεζών).

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη πέρα από το πακέτο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου.

  • Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 122.2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. ως πιθανή βάση για το νέο κοινό ταμείο. Πρόκειται για το ίδιο άρθρο στο οποίο βασίστηκε το πρόγραμμα SURE, ένα από τα τρία βασικά μέρη της συμφωνίας του Eurogroup, το οποίο προβλέπει την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα κοινωνικά προγράμματα. Οι πόροι θα προκύψουν από δανεισμό της Επιτροπής στις αγορές, με την εγγύηση των κρατών-μελών της Ενωσης.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, καθώς αναζητεί τρόπο να προσπεράσει τις διαφορετικές απόψεις των τελευταίων εβδομάδων.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την σειρά της έσπευσε χθες να ανακοινώσει την  απόφασή της να δέχεται ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων, ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία σκουπίδια,  με σκοπό να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε τις Ελληνικές προσδοκίες από τη Σύνοδο:

  • Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να εμφορούνται την αξία της αλληλεγγύης, να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία. Αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here