Μετά τις «κόκκινες» τιτλοποιήσεις, ύψους περίπου 49 δισ. ευρώ που τις επέτρεψαν να απαλλαγούν από το στοκ των προβληματικών δανείων και άρα, να εστιάσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω χρηματοδοτήσεων, οι τράπεζες πλέον δοκιμάζουν τις συνθετικές τιτλοποιήσεις, προκειμένου να οχυρώσουν τους ισολογισμούς τους απέναντι σε παντός τύπου κραδασμούς.

Πιο αναλυτικά, δύο νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις σχεδιάζει να «τρέξει» μέσα στο 2023 η Alpha Bank, όπως ανέφερε η διοίκησή της στους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, η πρώτη θα αφορά σε ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και μία δεύτερη, ενισχύοντας τον δείκτη FL CET1 κατά 60 μονάδες βάσης. Η Alpha Bank δε, έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τον επίμαχο μηχανισμό, ολοκληρώνοντας το project Tokyo, ύψους 650 εκατ. ευρώ και το project Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. 

Σε συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (project Wave III) προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022 και η Εurobank, με το όφελος στα εποπτικά της κεφάλαια να εκτιμάται σε 40 μονάδες βάσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίμαχο project είναι το τρίτο κατά σειρά, αφού η τράπεζα έχει ήδη ολοκληρώσει ακόμα δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις (Wave I &II), οι οποίες αφορούσαν στη μεταφορά πιστωτικού κινδύνου για χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς «μετρά» πέντε σχετικές συναλλαγές, γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει το σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό της κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, με το επίμαχο εργαλείο να παραμένει στα «ραντάρ» της τράπεζας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ