Από χθες το βράδυ όλα τα γερμανικά μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα, μεταδίδουν τα αποτελέσματα των εκλογών από την Ελλάδα. Αναφέρουμε κάποιους χαρακτηριστικούς τίτλους. Η Welt του Βερολίνου κάνει λόγο για την «ξαφνική δύναμη του πρώην χρεοκοπημένου κράτους της Ευρώπης», η Zeit αναφέρει πως «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές», για «καθαρή νίκη των Συντηρητικών» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής» διερωτάται το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND, ένα ερώτημα βέβαια που τίθεται από όλα τα γερμανικά μέσα, δεδομένου ότι η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή, αλλά ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς το κάλυψαν και τα γερμανικά τηλεοπτικά προγράμματα και κυρίως η ARD, το πρώτο δημόσιο κανάλι με το πιο δημοφιλές δελτίο ειδήσεων στη χώρα. Οι δημοσιογράφοι Μόριτς Πομπλ και Άνια Μίλερ μεταδίδουν πως «ακόμη και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Η συντηρητική του Νέα Δημοκρατία παραπαίει τους τελευταίους μήνες. Πρώτα ένα σκάνδαλο υποκλοπών, που χρεώθηκε στον ίδιο, μετά ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου με 57 νεκρούς.  Ακόμη σαφείς ενδείξεις για επαναπροώθηση προσφύγων από τη Λέσβο στην Τουρκία, μια πρακτική που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την οποία ο πρωθυπουργός πάντα αρνιόταν. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφει τώρα ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία αλλά και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών: 41%.

Σχεδόν βέβαιη η αυτοδυναμία πλέον

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου από το  στούντιο στη Γερμανία, τι θα γίνει τώρα στην Ελλάδα, η Γερμανίδα ανταποκρίτρια Άνια Μίλερ απαντά με φόντο το ελληνικό κοινοβούλιο:

«Λόγω των νέων κανόνων, o Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είναι αρκετά βέβαιος ότι στις νέες εκλογές θα είναι σε θέση να ηγηθεί μιας μονοκομματικής κυβέρνησης επειδή ο νικητής θα λάβει 50 έδρες μπόνους και αυτό είναι σαφές, μια και η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 20%, δηλαδή περισσότερο από ό, τι προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει ότι στις νέες εκλογές εάν αναδειχθεί νικητής, θα πάρει και αυτές τις 50 έδρες μπόνους και θα μπορέσει τότε να κυβερνήσει μόνος του».

Η ανταποκρίτρια αναφέρει ακόμα πως όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα, μια και ο κ. Μητσοτάκης στην επικοινωνία του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων θα δηλώσει πως δεν επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Γερμανοί ανταποκριτές αναφέρονται επίσης στις μεγάλες απώλειες «του ισχυρότερο αντιπάλου» όπως τον αποκαλούν, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπολόγιζε μέχρι τέλους σε αναποφάσιστους και νέους ψηφοφόρους.

Ακόμα το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολλές κοινωνικές υποσχέσεις για υψηλότερο κατώτατο μισθό, περισσότερες συντάξεις, χαμηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν κατάφερε να κερδίσει πόντους. Τέλος όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ που καταλαμβάνει την τρίτη θέση αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχε καταρρεύσει και τώρα ανακάμπτει αργά.

Με τη Νέα Δημοκρατία, θα αρκούσε η συνεργασία για την απόλυτη πλειοψηφία, όμως η σχέση των δυο κομμάτων μετά την τηλεφωνική παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει διαρραγεί σοβαρά.

Με πληροφορίες από dw