Με «λεία» 10 ανοδικών συνεδριάσεων στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις και υψηλά ρεκόρ στους εμβληματικούς δείκτες η Wall Street, έπρεπε να «χωνέψει» χθες τις απόψεις μελών της Fed (στα πρακτικά των συνεδριάσεων), οι οποίοι φοβούνται τον πληθωρισμό και θέλουν ταχύτερη σύσφιξη των επιτοκίων και της ρευστότητας.
Με «γεμάτο στομάχι», οι traders έκαναν το αναμενόμενο. Πήραν τα κέρδη τους. Οι επενδυτές, είναι κι αυτοί δυσαρεστημένοι. Μετά από τόσο ρευστό και η ανεργία έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ, κοντά στο 6% δηλαδή σε επίπεδα που θα παρακαλούσαμε να δούμε στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια κρίσης. Αλλά για τις ΗΠΑ δεν είναι καλό νέο. Τα μέτρα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Όχι ακόμα τουλάχιστον.
Την ίδια στιγμή η άνοδος των κρουσμάτων (πολύ μικρή ακόμα στις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες, μεγάλη στην Ελλάδα), ροκανίζει τις προοπτικές για την ανάπτυξη η οποία θα φέρει μεγαλύτερη κέρδη για να δικαιολογήσει ακόμα και τις παρούσες αποτιμήσεις στο εξωτερικό και οπωσδήποτε τις μελλοντικές προσδοκίες που θα στηρίξουν συνέχεια του ράλι.
Οι αποδόσεις στα ομόλογα
Η Wall Street διόρθωσε γερά αλλά παρατηρήθηκε και άνοδος των αμερικανικών ομολόγων τα οποία έχουν περιθώρια καθώς η απόδοση (επιτόκιο) των κυβερνητικών δεκαετών στο 1,32%-1,33% είναι πολύ καλύτερη από αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Το αντίστοιχο δεκαετές γερμανικό, έχει αρνητική απόδοση και χάνεις 0,30% για να το αγοράσεις! Στο γαλλικό δεκαετές η απόδοση είναι πρακτικά μηδενική και κατ΄ όνομα θετική στο 0,04%, τα δεκαετή του ΗΒ, δίνουν απόδοση 0,62%, τα ισπανικά 0,34% και τα ιταλικά 0,77%. Το ελληνικό στέκεται υπερηφάνως στο 0,75% κι ακόμα λέει στους Ιταλούς να πάνε να κουρεύονται.
Η Wall Street διόρθωσε γερά λοιπόν, το ίδιο και οι ευρωπαϊκές αγορές και μαζί και η μικρή αγορά της Αθήνας. Αλλά η Wall Street έχει μεγάλη δύναμη. Όσο διορθώνει οι κύριοι της Fed με τη διάθεση για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, μπορούν να τα ξανασκεφτούν…
Στο μεταξύ με μετάλλαξη Δέλτα, ανεργία και την αγορά να μην παράγει κέρδη, όλοι οι παράγοντες για χαλάρωση και στήριξη των οικονομιών, είναι εκεί στη θέση τους και η αφετηρία των μετοχών θα έχει μετατοπιστεί σε κάπως λογικότερα επίπεδα. Μετά τα πρακτικά της Fed, ιδού και τα πρακτικά της Wall Street.
Στα της ΕΚΤ, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρίνισε ξεκάθαρα τη… συμμετρία του 2% για όσους τυχόν δεν θέλησαν να καταλάβουν, καθώς δεν είχε ξανακουστεί ποτέ αυτό στην Ευρώπη, όχι στην Ευρώπη που κάνουν κουμάντο τα γεράκια της Bundesbank. «Πληθωρισμός κάτω από 2% είναι τόσο κακός, όσο και πάνω από 2%». Αλλά μπορεί να εκληφθεί και ως ανησυχία για την ανάπτυξη, τέτοια αλλαγή δόγματος;
Την ώρα που υπερσυντηρητικοί κύκλοι ανησυχούν για τους διακανονισμούς της BIS και τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανών συνταξιούχων στα ομόλογα, οι επενδυτές των μετοχών, πάτησαν κι εδώ το κουμπί των πωλήσεων. Οι συντάξεις εξαρτώνται πρωτίστως από τα επίπεδα της απασχόλησης τα χρηματιστήρια βιάζονται μεν παραμένουν οικονομία δε και η ανάπτυξη πρέπει να προστατευθεί.
Νίκος Κωτσικόπουλος