Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν. Για μια ακόμη φορά μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, πάλι η μεσαία τάξη θα επωμιστεί να σηκώσει το βάρος του πιο -ίσως- δυσβάσταχτου φόρου για τους πολίτες από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εφαρμογής των μνημονίων. Οι παροχές μπορεί να πέφτουν με καταιγιστικό ρυθμό σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να κερδίσει ψήφους, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, ωστόσο τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, όπως φαίνεται δεν βρίσκονται ψηλά – αν όχι καθόλου- στην κυβερνητική ατζέντα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή»,

  • πάνω από 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν το 50% του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία έκπτωση στον φόρο.

Ουσιαστικά, εκτός ελαφρύνσεων για το 2019 μένουν

  • οι ιδιοκτήτες με αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 202.857 ευρώ, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται φέτος καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ καθώς, πάνω από αυτό το επίπεδο αξίας η έκπτωση των 100 ευρώ μηδενίζεται.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 3,488 εκατ. ιδιοκτήτες
  • με ατομικές περιουσίες έως 60.000 ευρώ θα ωφεληθούν με 50-55 ευρώ κατά μέσο όρο και οι έχοντες περιουσία από 100.000 έως 150.000 ευρώ θα κερδίσουν 55 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για πρώτη φορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στα τέλη Ιουλίου στο Taxis, ενώ η πληρωμή του θα αρχίσει τον Αύγουστο αντί για τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου (5 δόσεις).

Εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενδέχεται να μεταφερθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα αγροτεμάχια θα ισχύει και φέτος η εξαίρεση από τη διαδικασία υπολογισμού συμπληρωματικού φόρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες, την κλίμα κύριου φόρου και την κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες αστικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here