Για πρώτη φορά από το 2008, οι διοικήσεις των τραπεζών θα διανείμουν μέρισμα. Μετά από μια δεκαπενταετία επενδυτικής ανομβρίας, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, θα ανταμείψουν τους μετόχους/επενδυτές με χρηματική διανομή. Ενέργεια στην οποία θα προχωρήσει και η μη συστημική Optima bank, και μάλιστα από την πρώτη χρήση/παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αρχικά μέσω Bloomberg, στη συνέχεια από τη διοίκηση της ΤτΕ, προεξοφλήθηκε η έγκριση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, με τη σχετική ανακοίνωση του SSM να αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου –κάτι σαν Δώρο Πάσχα για τους επενδυτές.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, επιβεβαιωτική της «αλλαγής σελίδας» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλωτική της επιστροφής στην επενδυσιμότητα.
Όμως, το περιβάλλον, διεθνές και εσωτερικό, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην ευρωζώνη, η γεωπολιτική αστάθεια, οι εκλογές στις 6-9 Ιουνίου δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Τουναντίον, τα δραματικά γεγονότα στη Μόσχα είχαν άμεση επίπτωση στο οικονομικό πεδίο, αντιστρέφοντας την αποπληθωριστική τάση στις τιμές φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας παράλληλα το πετρέλαιο. Επιπροσθέτως, μέσα στο 2024, η ΕΚΤ θα αποσύρει περί τα 800 δισ. από την αγορά (πολλαπλάσια η μόχλευσή τους), με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει και για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο banking. Πρακτικά, σε περιβάλλον κόστους χρήματος 4%-3%, ο ρυθμός ανάπτυξης, ακόμη και με το θετικό σενάριο του 2,9% (βάσει του προϋπολογισμού), θα υπολείπεται, ενώ στο ενδεχόμενο ενός 1,9% θα είναι σχεδόν στο ήμισυ.
Περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, με κόστος δανεισμού/χρηματοδότησης ενδεχομένως και διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή σε πραγματικούς όρους συρρίκνωση ακόμη και με όρους πλήρους λειτουργίας του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και μάλιστα για ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας, της πιο μεγάλης και πιστοληπτικά θετικής, αφήνοντας εκτός ανταγωνιστικής χρηματοδότησης τις 9 στις 10 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες εταιρείες, που, επί της ουσίας, αποτελούν τον κορμό του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας. Σε αυτά εάν προστεθεί το ανοιχτό πρόβλημα της απαίτησης λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, γίνεται κατανοητή η επιφυλακτική στάση του SSM στη διανομή μερίσματος. Έπρεπε να προχωρήσουν εργώδεις επαφές του Υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος με τη Φραγκφούρτη για να (απο)δεχτεί η νέα διοίκηση του SSM τη διανομή μερίσματος το 2024.
Η Κλαούντια Μπουχ, στη γραμμή του προκατόχου της, Αντρέα Ένρια, φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις επιφυλάξεις του Επόπτη, αναγνωρίζοντας όμως και την ανάγκη χρηματικής διανομής, προκειμένου να καταστεί δέλεαρ για τα πανίσχυρα funds να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες. Συνεπώς, μέρισμα από τα κέρδη του 2023 θα διανεμηθεί φέτος, αλλά ο πήχης θα είναι πολύ χαμηλότερος. Πόσο; Αυτό θα το γνωρίζει η κοινότητα το επόμενο διάστημα, με επικρατέστερο το ενδεχόμενο ενός 10%-15%, ανάλογα με την τράπεζα.
Από ΧΡΗΜΑ WEEK