του Σωκράτη Κωστίκογλου, διευθυντή ΙΤ, Εφαρμογών και R&D της Space Hellas

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση που γνώρισε την περίοδο της πανδημίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα, και κάθε Οργανισμός πλέον έχει ανάγκη από περισσότερο κατανεμημένη και διάχυτη υπολογιστική ισχύ, η οποία συνοδεύεται από την ανάγκη να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκων δεδομένων προς όφελός του. 

Τα δεδομένα είναι πλέον το στρατηγικό πλεονέκτημα κάθε Οργανισμού. Δημιουργούμε δεδομένα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να επεξεργαστούμε ή να αξιοποιήσουμε. Από τον χρηματοοικονομικό τομέα και το λιανικό εμπόριο έως τις κατασκευές και τη γενετική, τα δεδομένα που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση είναι της τάξης των petabytes. 

Ο όγκος των δεδομένων που αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι μεγαλύτερος από τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα δεδομένα παραμένουν ελάχιστα αξιοποιήσιμα, καταλήγουν να είναι δύσκολα προσβάσιμα, διαμορφώνονται σε εσωτερικά ή εξωτερικά silos και μας κοστίζουν πολύ να τα αποθηκεύσουμε, να τα διατηρήσουμε ή να τα διαχειριστούμε.

 Σε μια εποχή που το cloud έχει αναδειχθεί κυρίαρχο για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, έχει καταδειχθεί ότι τα δεδομένα δεν είναι απαραίτητο να παραμένουν κλειδωμένα στο data center του Οργανισμού. 

Το cloud, πέρα από τις οικονομίες κλίμακας που προσφέρει στην αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων, φέρνει τα δεδομένα πολύ πιο κοντά σε υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν μοναδική αξία με χρήση τεχνολογιών Ανάλυσης Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, Τεχνητής Ευφυΐας, Μηχανικής Μάθησης σε συνδυασμό με την κατανεμημένη και διάχυτη υπολογιστική ισχύ που προσφέρει. 

Η κυρίαρχη τάση στα συστήματα αποθήκευσης είναι η ενοποίηση των αρχιτεκτονικών και τεχνολογιών αποθήκευσης, καθιστώντας τα όρια μεταξύ on-premise, cloud ή edge συστημάτων, δυσδιάκριτα, γεγονός που επιτρέπει την ευκολότερη διακίνηση και διαχείριση δεδομένων και επιτρέπει την κυριάρχηση συνδρομητικών μοντέλων για το σύνολο της υποδομής, και όχι μόνο για το cloud. 

Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων και στην επίτευξη σταθερότητας και επιχειρηματικής συνέχειας, όπως απέδειξε η κρίση της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here